PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Nedelja prevencije raka grlića materice

prevencija raka grlića materice

VIII evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležiće se od 19. do 25. januara 2014. godine sa ciljem podizanja nivoa znanja i informisanosti o raku grlića materice i prevenciji raka. Tokom ove nedelje, u velikom broju zemalja Evrope, istovremeno se održavaju razne aktivnosti čiji je zajednički cilj da promovišu važnost smanjenja obolevanja i umiranja od raka grlića materice. I ove godine, nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija za rak grlića materice (ECCA )

Rak grlića materice je jedinstven po tome što se u potpunosti može SPREČITI redovnim kontrolama kod ginekologa!

Rak grlića materice predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Evropi, jer se svake godine ova bolest otkrije kod približno 60.000 žena, a skoro 30.000 žena umre. Ono što zabrinjava je činjenica da se bolest  javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15  do 44 godine.

Rak grlića materice stavljen je pod kontrolu u većem broju zemalja Evrope. Ipak, u zemljama u razvoju, preventivnih programa uglavnom nema, dok je i svest žena o značaju redovnih preventivnih pregleda na veoma niskom nivou.

U našoj zemlji, rak grlića materice je po učestalosti DRUGI vodeći uzrok obolevanja i ČETVRTI uzrok umiranja od raka. Već duži niz godina u Srbiji se evidentira jedna od najviših stopa obolevanja od raka grlića materice u Evropi. U našoj zemlji u proseku svakoga dana jedna žena umre od raka grlića materice. Naročito zabrinjava činjenica da je registrovana stopa mortaliteta od ove lokalizacije raka kod žena u našoj zemlji skoro dvostruko viša od istih stopa mortaliteta kod žena u Evropi.

Većina ovih smrtnih ishoda mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se blagovremeno pristupilo njenom lečenju!!!

U Srbiji se u okviru Nedelje prevencije raka grlića materice od početka obeležavanja organizuje veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, gostovanja na televiziji i radiju. U domovima zdravlja i bolnicama, ginekolozi, patolozi, epidemiolozi i stručnjaci drugih profila tokom ove nedelje organizuju predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost redovnog odlaska na ginekološki pregled.

Značajne aktivnosti koje se obavljaju tokom ove nedelje su podela broševa „Biser mudrosti”. Broševi, kao simbol prenošenja znanja, tokom nedelje se  dele ne samo ženama već i svima onima koji podržavaju borbu protiv raka grlića materice. Do danas, preko 1,5 milion Bisera mudrosti je distribuirano širom Evrope i oni su postali prepoznatljiv simbol ove kampanje.

biser mudrosti

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti! Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 %  slučajeva raka grlića materice.

Najveći broj obolelih žena je starosti od 40 do 59 godina, pri čemu se veliki broj žena prvi put javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško i neizvesno.

Rak grlića materice spada u jedno od najpodmuklijih bolesti jer svoje pravo lice pokazuje tek u poodmakloj fazi. Ipak, od pojave prve netipične promene na grliću do poodmakle faze treba da prođe prosečno oko 20 godina, što ženama i lekarima ginekolozima daje dovoljno vremena za uspešno lečenje. To znači da treba ići na redovne preglede, ne preskakati kontrole i reagovati i na najmanju sumnju. Pored toga, redovni skrininzi i vakcinisanje protiv HPV infekcije su sledeći načini prevencije i zaštite od raka grlića materice. Ono što treba napomenuti je da je najčešći uzrok razvijanja raka grlića materice usled dobijanja HPV virusa koji se prenosi seksualnim putem. Žena može imati ovaj virus u sebi godinama, a da nema nikakve simptome, zbog čega je važno redovno raditi papa test.

Uz vašu pomoć, gotovo svaki slučaj raka grlića materice može biti sprečen!

Pridružite se kampanji!

Pomozite da se podigne svest o prevenciji raka grlića materice!