PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako kofein utče na organizam?

Svakako je najpoznatije dejstvo kofeina na osećaj povećanja budnosti i energije, zbog čega napici koji sadrže kofein i jesu veoma popularni širom sveta. Ovo dejstvo kofeina nekada može da bude vrlo korisno, posebno u jutarnjim satima ili u toku mentalnog rada kada nam je potrebno više koncentracije. Kofein se ne deponuje u organizmu, ali njegovo dejstvo može da traje i nekoliko sati nakon unošenja. To bi trebalo da imamo u vidu, jer čest i prekomeran unos kofeina može da izazove i neke prolazne neprijatne simptome, kao što je osećaj nervoze i uznemirenosti.

Previše kofeina kod nekih osoba može da oteža uspavljivanje u večernjim satima. Ukoliko primećujete da se teže uspavljujete, izbegavajte uzimanje kafe i drugih napitaka koji sadrže kofein u popodnevnim časovima i uveče.

Kod osoba koje svakodnevno unose kofein u nekom obliku, preskakanje uobičajene doze može da bude praćeno prolaznom glavoboljom različitog intenziteta.

Kofein može da ima i blago diuretsko dejstvo. Ovo dejstvo je blago, a kod osoba koje redovno piju kafu može da bude i neprimetno.

Kofein, kao što je pomenuto, ima stimulativno dejstvo na organizam, pa je popularan i kod osoba koje se bave sportom.

Uzimanje napitaka koji sadrže kofein može da utiče u određenoj meri i na povećanje krvnog pritiska. Zbog toga se npr. osobama koje već imaju problem sa regulacijom krvnog pritiska savetuje da obrate pažnju i na ukupan dnevni unos kafe i drugih napitaka ili namirnica koje mogu da sadrže kofein.