PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Ishrana kod ciroze jetre

Uobičajeni tretman oštećenja jetre, bilo da je u pitanju “masna” jetra ili ciroza jetre ima za cilj da smanji napredovanje oštećenja, očuva i unapredi funkciju preostalog zdravog tkiva.

Kako je jetra “centralna laboratorija” organizma, sve što unesemo hranom prvo prolazi kroz jetru, pa tako, izbor namirnica može umnogome uticati na poboljšanje ili pogoršanje simptoma bolesti jetre.

Generalno, kod bolesti jetre, preporučuje se upotreba namirnica koje mogu da pomognu u regulisanju nivoa šećera i masti, bogate antioksidansima i materijama koje ublažavaju upalu.

Mediteranska ishrana se preporučuje kod osoba sa obolelom jetrom

Iako nije osmišljen kao dijetetski režim kod obolele jetre, mediteranski način ishrane pokazao se kao koristan za osobe sa bolestima jetre. Mediteranski način ishrane uglavnom sadrži sve što je poželjno da se nađe u zdravom jelovniku: zdrave masti, antioksidanse i kompleksne ugljene hidrate (šećere).

Neke od namirnica koje bi trebalo da budu zastupljene u ishrani koje povoljno deluju na jetru su:

  • Riba
  • Voće
  • Cele žitarice
  • Orašasti plodovi
  • Maslinovo ulje
  • Povrće

Osobe sa obolelom jetrom obično imaju i problem sa regulacijom nivoa šećera. Višak šećera se u jetri pretvara u masti i doprinosi nastajanju metaboličkih poremećaja i masne jetre. Određene vrste masti koje mogu da doprinesu ublažavanju ovog problema su omega 3 masne kiseline kojih najviše ima u ribi, ribljem ulju, nekim vrstama biljaka (lan, konoplja i dr.), orašastim plodovima (orah, lešnik, i dr.). Mononezasićene masti iz maslinovog ulja i avokada se takođe preporučuju.

Antioksidansi iz namirnica mogu da pomognu kod bolesti jetre. Antioksidansi neutrališu neke toksične materije, i na ovaj način olakšavaju funkciju jetre koja je oštećena. Suncokretovo ulje i bademi su dobar izvor vitamina E. Zajedno sa vitaminom E preporučuje se i upotreba vitamina C. Neke od namirnica i biljaka koje se preporučuju kod bolesti jetre su i beli luk, godži bobice, resveratrol (nalazi se u crnom grožđu), kafa, čaj, i dr.

Izbor ugljenih hidrata (šećera) u ishrani je takođe važan. Prekomeran sadržaj prostih i prerađenih šećera u ishrani doprinosi nastanku masne jetre. Preporuka je da se izbegavaju gazirani napici, slatke “grickalice” zaslađene obično visokofruktoznim sirupom. Umesto toga, ukoliko želite da pojedete nešto slatko, voće je uvek bolji izbor.

Kompleksni ugljeni hidrati su bolji izbor. Za njihovo varenje je potreban utrošak određene količine energije, za razliku od prostih šećera.

Od drugih nutrijenata, preporučuje se optimalan unos D vitamina i kalijuma.

Alkohol bi trebalo izbegavati kod bilo kog oštećenja jetre, a kod ciroze izazvane zloupotrebom alkohola, njegova upotreba se u potpunosti zabranjuje.