PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Esencijalne aminokiseline

Aminokiseline su organska jedinjenja sastavljena od azota, ugljenika,vodonika i kiseonika, zajedno sa promenljivim sporednim bočnim grupama.

Našem organizmu potrebno je 20 različitih aminokiselina za normalan rast, razvoj i funkcionisanje. Aminokiseline su sastavni deo svih proteina (belančevina) u organizmu, kao gradivni element ili nosilac neke druge važne uloge (transmiteri, hormoni i dr.).

Od 20 poznatih aminokiselina, njih 9 su esencijalne. Esencijalne aminokiseline su one koje se ne stvaraju u organizmu, već je neophodno da se unesu hranom. To su izoleucin, leucin, histidin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin.

Najbolji izvor esencijalnih aminokiselina su namirnice životinjskog porekla: meso (ćuretina, piletina, goveđe meso), jaja i mleko i mlečni proizvodi.

Esencijalne aminokiseline i njihove uloge u organizmu čoveka

  • Fenilalanin je prekursor neurotransmitera tirozina, dopamina, epinefrina i norepinefrina. Fenilalanin je sastavni deo građe i funkcije proteina i enzima koji učestvuju u stvaranju drugih aminokiselina.

  • Valin pomaže u stimunlaciji rasta i obnavljanja mišića, a povezan je i sa produkcijom energije.

  • Treonin je gradivni element strukturnih proteina kao što je kolagen i elastin, neophodnih za očuvanje struktura kože i vezivnog tkiva. Takođe, ima ulogu i u metabolizmu masti i imunološkom odgovoru.

  • Triptofan je prekursor serotonina, neurotransmitera koji reguliše apetit, raspoloženje i san.

  • Metionin ima važnu ulogu u metabolizmu, detoksikaciji i rastu tkiva, kao i apsorpciji cinka i selena.

  • Leucin, kao i valin, ima važnu ulogu u rastu i obnovi mišića. Takođe, pomaže i u regulaciji nivoa šećera u krvi i zarastanju rana.

  • Izoleucin je uključen u metaboliam mišićnih ćelija, funkciju imunološkog sistema, proizvodnji hemoglobina i regulaciju proizvodnje energije.

  • Lizin igra važnu ulogu u metabolizmu sintezi proteina, hormona i enzima i apsorpciji kalcijuma. Takođe, važan je i u proizvodnji energije, imunološkom odgovoru i izgradnji elastina i kolagena.

  • Histidin je neophodan u sintezi histamina, transmitera zapaljenske reakcije. Važan je i za očuvanje normalne seksualne funkcije, ciklusa budnost-san, kao i za normalnu strukturu mijelina, materije koja okruđuje nerve.

Zbog svih ovih važnih funkcija, neophodno je da se obezbedi normalan unos esencijalnih aminokiselina, kako bi organizam normalno funkcionisao. Dugotrajni nedostatak bilo koje od esencijalnih aminokiselina se odražava na ukupno zdravlje organizma i funkcionisanje nervnog, mišićnog, reproduktivnog, imunološkog i digestivnog sistema.