PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Hrana kao okidac i borac protiv astme

 

food-for-astmaVeliki broj aditiva, koji ulaze u sastav prehrambenih proizvoda, povezuju se sa astmom. Npr. sulfiti, koji se koriste da produže rok kvarljivim namirnicama, a ima ih i u vinu i pivu, poznati su kao okidači asmatičnih napada. Isto tako, tartrazin, koji se koristi da se dobije žuta boja namirnica, a nalazi se u obrađenoj hrani, čak i nekim vitaminskim suplementima i lekovima, dobro je poznat okidač. Deca su posebno osetljuva na prisustvo veštačkih boja u hrani.

Problemi sa varenjem su česti kod asmatičara. To se može dovesti u vezu sa nekompletnom razgradnjom proteina. Dokazi dolaze od sledećih činjenica:

  1. Većina obolelih od astme imaju neki vid intolerancije i alergije na hranu. U prvom redu to su alergije na jaja, mleko, ribu, žitarice i neko koštunjavo voće, najčešće kikiriki.
  2. Neke studije su utvrdile da oko 80% dece sa astmom ima smanjeno lučenje želudačne kiseline.
  3. Hipoalergijska i veganska ishrana pokazala se korisnom u velikom broju slučajeva kod obolelih od astme

Ovo i ostale činjenice koje ukazuju na otežano varenje, mogu se dokazati kao bitne u etiologiji astme. Neadekvatno varenje i razlaganje proteina na manje komponente, i posledična izloženost organizma velikim molekulima, koji su jaki alergeni, uzrokuju pojačanu aktivaciju imunog sistema na ove komponente i inflamaciju u organizmu.

Faktor rizika za astmu je i gojaznost. Naime, sa gojaznošću ide i povećana stopa hroničnih inflamacija u telu.

Lekovi koji se koriste u lečenju astme su kortikosteroidi i inhibitori leukotriena (Montelukast, Zafirlukast), i deluju tako što smanjuju inflamaciju, i može se reći da regulišu simptom a ne uzrok. Kortikosteroidi su direktni antiinflamatori, a inhibitori leukotriena indirektni. Leukotrieni se oslobađaju iz ćelija imunog sistema u plućima za vreme napada astme, izazivajući inflamaciju bronhijalnog zida. Upravo ta inflamacija uzrokuje vizing, otežano disanje i pojačanu produkciju mukusa.

Prirodni pristup rešavanju problema sa astmom je smanjiti preteranu reakciju organiza na okidače. Očuvanost digestivnog sistema ima ovde kljičnu ulogu i to uključuje brigu o organima za varenje i ishrani, kako bi se smirila hronična inflamacija i smanjila reaktivnost imunog sistema.

U rešavanju ovog problema bitno je promeniti navike u ishrani i dodati suplemente. Naime, poznato je da obilni i manji broj obroka, brzo i jedenje za vreme stresa vode sporijem varenju i da velike količine mleka, odn. kalcijum iz mleka smanjuju lučenje želudačne kiseline. Mogu pomoći i dodaci ishrani npr. prirodni digestivi su ananas i papaja. Tu su i betaine hydrochloride i enzimi pankreasa, koji se uzimaju posle obroka. Svakodnevno uzimanje probiotika je još jedan način kako pospešiti probavu.

Zapaženo je da se u današnje vreme više konzumiraju ulja bogata omega-6 masnim kiselinama (kukuruzno i sojino ulje), koja uz ishranu bogatu prostim šećerima i sa malo minerala, podstiču stvaranje supstanci koje pohranjuju inflamatorni odgovor. Za razliku od njih, omega-3 masne kiseline (maslinovo ulje) smiruju inflamaciju.

Još se za nekoliko nutrijenata pokazalo da smanjuju učestalost i težinu astme kada se ubace u dijetu na nekoliko meseci. To su magnezijum, vitamini B6, B12 i C, tu je sastojak nekih biljaka quercetin i ekstrat semena groždja. Ovo nisu magični sastojci, ali mogu pomoći. Treba se fokusirati na ishranu i to bogatu svežim voćem i povrćem i redukovati obrađenu, rafinisanu hranu.

Fizička aktivnost i sunčevi zraci, koji će obezbediti organizmu dovoljnu količinu vitamina D, su još neke mere koje mogu uticati blagotvorno na plućnu funkciju. Pokazalo se da suplementi sa vitaminom D nisu delotvorni kao prirodan proces stvaranje vitamina D u organizmu pod uticajem sunčevih zraka.

istraživanja o ekstratima biljaka Boswellia serratia, Curcuma longa i Sladić izvori su proanticijanida poznat kao Pycnogenol6, daju obećavajuće rezultate . Poznate su i dobrobiti N-acetil-cisteina, koji pomaže u smanjenju sekrecije što je korisno kod astme, bronhitisa i drugih respiratornih poremećaja. Koristi se kao suplement, studije su pokazale da uzimanje 200-400mg dva puta dnevno ublažava simptome astme.

Preparat PRIMED 2 napravljen je po proverenoj recepturi, na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma. Na prirodan način podstiče izbacivanje guste bronhijalne sekrecije i regeneriše oštećene disajne organe. PRIMED 2 ublažava gušenja i proređuje asmatične napade.  PRIMED 2 – diši lako  uspešno otklanja simptome astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, sinusitisa i pušačkog kašlja.

primed2dišilako