PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Hrana dobra za jetru

Prilikom izbora hrane koju ćemo da jedemo, trebalo bi da vodimo računa da namirnice budu raznovrsne i zdrave. Na ovaj način, pored energije koju nam hrana obezbeđuje, dobijamo i neophodnu količinu hranljivih sastojaka za izgradnju i očuvanje svih naših ćelija i organa.

Kada je u pitanju jetra, vrsta namirnica koje unosimo ima veoma veliki uticaj na njenu funkciju i strukturu.

Jetra je glavna “laboratorija” organizma. Svi nutrijenti koji se apsorbuju iz creva dospevaju putem krvi prvo u jetru. Ukoliko hranom unosimo i neke štetne materije, one će takođe dospevati u jetru. U zavisnosti od dužine izloženosti i vrste štetnih materija mogu da se jave različite posledice u funkciji i strukturi jetre.

U poslednje vreme, sve je veća pojava metaboličkih poremećaja. Jedan od najznačajnijih razloga za to je sve veća učestalost gojaznosti i sve veća zastupljenost loših navika u ishrani. Brz i moderan način života uglavnom podrazumeva ishranu koja se zasniva na izboru brze hrane i prerađenih namirnica. Brza hrana se u osnovi karakteriše velikim porcijama (znatno većim od onih koje su nam zaista potrebne) hrane koja je energentski veoma bogata, ali sa vrlo malo ili nimalo vitamina, minerala, dobrih masti i drugih materija koje imaju i biološki važne uloge u organizmu. Ukoliko je ishrana osobe dominantno ovog tipa, vremenom dolazi do promena u metaboličkom statusu koji može da se manifestuje poremećajem nivoa masti, šećera, pojavom predijabetesa i dijabetesa.

Da bi jetra normalno funkcionisala, važno je voditi računa o namirnicama koje se unose. Kao što postoje namirnice koje negativno utiču, tako postoje i namirnice koje se preporučuju kao “dobre za jetru”. Neke od namirnica čija se upotreba preporučuje su:

  • Ovas, odnosno ovsena kaša. Ovas je jedna od namirnica bogatih vlaknima, a ovsena kaša je odličan izbor za doručak. Namirnice bogate vlaknima usporavaju i regulišu brzinu apsorpcije šećera i masti iz hrane, tako da se na ovaj način pomaže regulacija nivoa masti i šećera u krvi.
  • Brokoli su jedna od namirnica koja se preporučuje za zdravu jetru. Dobra kombinacija sa brokolima su bademi, brusnice i beli luk.
  • Kafa je napitak koji se karakteristično ispija zbog stimulativnog dejstva, ali postoje i određeni podaci o mogućem povoljnom dejstvu na jetru. Umerena količina kafe u toku dana (2-3 šoljice) može da ima zaštitno dejstvo na ćelije jetre izloženih alkoholu ili nezdravoj ishrani.
  • Čaj, kao i kafa sadrži značajnu koncentraciju antioksidanasa sa povoljnim dejstvom na jetru. Svakako, kao i sa kafom, ni sa zelenim čajem ne treba preterivati, jer i zeleni čaj sadrži kofein.
  • Voda poseduje univerzalno korisno dejstvo na sve organe i sisteme, neophodna za očuvanje normalnog funkcionisanja svih ćelija organizma. Tako, unos dovoljne količine vode je važan i za očuvanje funkcije jetre.
  • Spanać i drugo lisnato zeleno povrće sadrži snažan antioksidant glutation koji štiti ćelije jetre od oštećenja.
  • Borovnice imaju visok sadržaj polifenola koji pomažu u regulisanju problema sa masnom jetrom. Ukoliko niste ljubitelj borovnica, bogat sadržaj polifenola ima i crna čokolada, šljive, masline.
  • Neke od začinskih biljaka kao što su origano, žalfija i ruzmarin ne samo su dobre za dodavanje divne arome jelima, već mogu povoljno da utiču i na zdravlje jetre. Takođe, upotreba začina može da pomogne i u smanjenju upotrebe soli. Od drugih začina koji mogu povoljno da deluju na jetru preporučuju se kurkuma, kari i cimet.

Od prirodnih preparata sa povoljnim dejstvom na funkciju i zaštitu jetre preporučujemo upotrebu PRIMED 13 KORDICEPS.

PRIMED 13 KORDICEPS je prirodan preparat na bazi meda i medicinske gljive kordiceps. Povoljno deluje na poboljšanje imuniteta, ispoljava antioksidativno i regenerativno dejstvo na ćelije jetre. Štiti od oštećenja slobodnim radikalima, toksinima i drugim štetnim materijama i pomaže u borni protiv bolesti jetre.

PORUČITE PRIMED 13 KORDICEPS OVDE: http://primed1.com/kordiceps/