PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Fizička aktivnost kod dece sa astmom

children-sports

Mnogi roditelji, čija deca boluju od astme, brinu kako će njihovo dete podnositi nastave fizičke aktivnosti I da li se uopšte mogu baviti sportom. Zapravo, fizička aktivnost može pomoći detetu da redukuje napade I posete lekaru na duže vreme. Fizička aktivnost je bitna za svako dete zbog pravilnog razvoja, a posebno za decu sa astmom, jer su oni skloniji gojenju u odnosu na svoje vršnjake.

Urađena je studija sa decom koja imaju umerene i izražene simptome astme, uzrasta 7-14 godina, u kojoj su učesnici podvrgnuti devetonedeljnoj fizičkoj aktivnosti – plivanju. Praćeni parametri bili su: bezbednost, simptomi astme, kvalitet života, urgentna stanja povezana sa astmom I zadovoljstvo roditelja. Deca su prošla kroz 1000 sesija, tokom kojih je bilo samo 6 epizoda pogoršanja simptoma astme. Svi napadi bili su uspešno rešeni bronhodilatorima I brzodelujućom terapijom za astmu, nijedan slučaj nije zahtevao lekarsku pomoć ili hospitalizaciju. Tokom programa zapaženo je da su se proredile posete lekaru I 90% roditelja je prijavilo poboljšanje kvaliteta života. I druge studije su potvrdile da fizička aktivnost vodi smanjenju:

  • Hospitalizacija
  • Odsustvovanja iz škole
  • Poseta lekaru
  • Doza lekova
  • Upotrebe inhalacionih kortikosteroida

Zaključak – za decu sa astmom je preporučljiva fizička aktivnost u cilju redukovanja simptoma I poboljšanja kvaliteta života. Neophodno je javiti se lekaru ukoliko se pojave, ponavljaju I održavaju sledeći simptomi:

  • Vizing
  • Stezanje u grudima
  • Kratak dah
  • Hronični kašalj

Cilj je iz deteta izvući maksimum, koliko to njegova forma, stanje i konstitucija dozvoljavaju. Ako mislite da je dete sposobno da se više fizički angažuje, trebalo bi posavetovati se sa lekarom oko preporuka za program vežbanja.

PRIMED 2 – DIŠI LAKO je prirodni preparat na bazi meda i prirodnog kalcijuma. Ovo je prirodno rešenje za prevenciju asmatičnih napada, kao i za saniranje već nastalih tegoba. Med ima svojstvo prirodnog antiseptika i imunostimulatora, te uspešno sanira respiratorne infekcije i povećava otpornost disajnih puteva na alergene iz vazduha. U kombinaciji sa prirodnim kalcijumom, ovaj prirodni preparat pomaže kako kod alergijskih bolesti disajnih puteva, tako i kod bolesti disajnih puteva nealergijske etiologije koji izazivaju otežano disanje. PRIMED 2 uspešno otklanja simptome astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, sinuzitisa i pušačkog kašlja. Ovaj prirodni preparat pre svega podstiče izbacivanje guste bronhijalne sekrecije i regeneriše disajne puteve. Njegovi prirodni aktivni sastojci izazivaju širenje vazdušnih puteva, što omogućava lakše iskašljavanje gustog sekreta i olakšava disanje. Pored toga, ovaj preparat na sasvim prirodan način proređuje asmatične napade i čini ih slabijim po intenzitetu.

primed2dišilako