PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Eutiroidna struma

struuuuuumaaa

Struma je uvećanje tkiva štitne žlezde koje se može videti golim okom ili napipati tokom pregleda.Struma može biti toksična kada postoji povećanje nivoa hormona koje proizvodi štitna žlezda, eutiroidna kada su hormoni u fiziološkim granicama i hipotiroidna kada je nivo hormona u krvi smanjen.Eutiroidna struma je uvećanje štitne žlezde koje nije uzrokovano zapaljenjem ili tumorom i kada štitna žlezda normalno funkcioniše.

Štitna žlezda je kontrolisana od strane hipofize u mozgu koja luči TSH (tireostimulišući hormon) i preko njega stimuliše žlezdu da luči hormone T3 i T4. Kada tkivo žlezde nije u mogućnosti da luči hormone, nivo TSH stalno raste i dovodi do kompenzatornog uvećanja tkiva štitne žlezde. Kod eutiroidne strume može biti uvećana žlezda u celini (struma diffusa), može doći do pojave jednog čvora (struma nodosa) ili do pojave više čvorića (struma polinodosa).

Eutiroidna struma se javlja osam puta češće kod žena nego kod muškaraca. Njen glavni uzrok je nedostatak joda u ishrani, kod unošenja supstanci koje mogu delovati na povećanje tkiva štitne žlezde (strumogene supstance iz povrća). Još se naziva i prosta, netoksična struma i treba je razlikovati od toksične strume kada žlezda luči povećanu količinu hormona. Jodiranjem kuhinjske soli učestalost je značajno smanjena ali je i dalje jedna od najčešćih bolesti štitne žlezde.

Simptomi koji ukazuju na uvećanje štitne zlezde kod eutiroidne strume su:

 • Postoji uvećanje na prednjoj strani vrata koje se vidi golim okom ili na pregledu.
 • Može se javiti bol na prednjoj strani vrata.
 • Mogu se javiti znaci kompresije okolnih organa: disfagija-otežano gutanje, dispneja-otežano disanje, stridor-pištanje pri disanju zbog komresije na traheju, kašalj, gubitak vazduha.
 • Može se napipati uvećana štitna žlezda čak i čvorić u njoj.
 • Javlja se promena boje glasa i promuklost.

Dijagnoza eutiroidne strume se postavlja:

 • Kliničkim pregledom se može ustanoviti da li je struma difuzna ili nodularna.
 • Laboratorijskim analizama se odredjuje TSH, T3 i T4.
 • Ultrazvučnim pregledom se odredjuje struktura žlezde i njene dimenzije.
 • Serološkim testovima se utvrdjuju antitela vezana za štitnu žlezdu.
 • Biopsijom tkiva žlezde postavlja se dijagnoza.
 • Scintigrafijom sa radioaktivnim jodom.

Eutiroidna struma se leči ordiniranjem hormona štitne žlezde( Eutirox, Letrox), a kod teških oblika kompresije okolnih organa radi se hirurško odstranjenje dela tkiva žlezde.

Prirodni preparat PRIMED 7 TIROMED je prirodno rešenje kod uvećanja štitne žlezde sa smanjenom ili normalnom funkcijom.To je dodatak ishrani na bazi meda, joda, etarskih ulja oraha, vitamina i minerala. Orah je prirodni izvor joda. Ovaj prirodni preparat nadoknadjuje jod u organizmu koji je kod eutiroidne strume u deficitu i omogućava organima kojima je neophodan da normalno funkcionišu.Ovaj preparat efikasno otklanja simptome hipotireoze: umor, malaksalost,gubitak volje. Povoljno deluje i na kvalitet kože, kose i noktiju. Uzima se jedna kašicica ujutru, pola sata pre doručka.