PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Savladajte herpes zoster

Herpes zoster je promena na koži koja nastaje usled ponovne aktivacije Varicella zoster virusa.To je isti virus koji izaziva kod dece ovčije boginje. Nakon prve infekcije organizma virus ostaje u neaktivnom stanju u nervnim ćelijama i senzornim ganglionima. Dok je imuni sistem jak on ga drži pod kontrolom i onemogućava njegovu aktivaciju. Ozbiljniji pad imuniteta dovodi do manifestacije virusa.Svi koji su prelezali ovčije boginje i koji su izloženi velikom stresu ili boluju od neke hronične bolesti ili su na imunosupresivnoj terapiji mogu da dobiju herpes zoster. Bolest se javlja najčešće kod starijih od 60 god i u zimskom periodu.

Herpes zoster počinje naglo u vidu svraba, peckanja, žarenja u odredjenom delu kože iznad zahvaćenog nerva.Najčešće su zahvaćeni trup,redje lice ,vrat i donji delovi tela. Mogu se javiti i opšti znaci, povećana telesna temperatura, malaksalost. Bol može biti prvi simptom bolesti.On je jak,stezajući u vidu pečenja i žarenja i ne prestaje na analgetike. Prve promene na koži su u vidu crvenila sa osipom koji se ispunjava tečnošću i postaju mali plikovi. Nakon nedelju do dve plikovi se sasušuju i prelaze u kraste. Zahvaćeno područje je veoma bolno, osetljivo sa pojavom svraba. Dešava se da je područje bolno i nakon otpadanja krasti, bol može da traje mesecima. Radi se o postherpetičnoj neuralgiji.

Karakteristično za herpes zoster je da su promene lokalizovane najčešće jednostrano. Osoba je zarazna sve dok se kraste ne sasuše i treba izbegavati kontakt sa trudnicama, malom decom i imunokompromitovanim osobama.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, eventualno ELISA test za otkrivanje virusa.

Lečenje podrazumeva higijenu, promene trebaju biti suve i čiste, stavljanje pudera za sušenje promena na koži, primenu antivirusnih lekova koji sprečavaju razmnožavanje virusa, primenu analgetika kod jakih bolova. Uzimaju se vitamini B kompleksa da ubrzaju regeneraciju oštećenog nerva u trajanju od 10 dana. Antibiotici se primenjuju samo u slučaju infekcije promena.primed13forte

U borbi protiv herpes zostera kjučno je raditi na popravljanju imuniteta jer jednom aktiviran virus i dalje postoji u organizmu.Pad imuniteta je ono sto dovodi do bolesti. Prirodni preparat PRIMED 13 FORTE je izuzetno efikasan prirodni preparat koji snažno popravlja imunitet. Jačinu mu daje kombinacija tri izuzetno lekovite gljive, jezgara koštica kajsije i prirodnog meda. Dugotrajnijom upotrebom savladava bolesti čak i one najopakije poput herpesa, karcinoma…Idealna kombinacija hranljivih sastojaka, vitamina i minerala za kratko vreme podiže otpornost organizma.