PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Da li je šećer toksičan?

šećerVeć dugo se govori o štetnosti rafinisanih šećera, kao što su visoko fruktozni sirup, sukroza i drugi. Posle višegodišnjeg istraživanja, izgleda da neželjeni efekti rafinisanih šećera na zdravlje čoveka konačno dobijaju pažnju koju zaslužuju.

Istina o šećeru

Ekstenzivna istraživanja gojaznosti, dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma i hormonalne disfunkcije otkrivaju da šećer nije samo opasan, već je apsolutno toksičan! Iako je tačno da se ćelije našeg organizma oslanjaju na šećere kao izvor energije, rafinisani šećeri nam nisu potrebni ni za šta. Evo nekih razloga zašto bi trebalo da smanjite (ili potpuno izbacite) rafinisani šećer iz upotrebe.

Kada je reč o rafinisanim šećeru, on nije prirodni sastojak hrane, kao što je na primer slučaj sa bananom, jabukom ili medom. Svaki šećer ekstrahovan iz biljnog izvora, prerađen i dodat u hranu u svrhu povećanja slatkoće, smatra se rafinisanim. Prirodni šećeri se nalaze u obliku skroba ili kompleksnih ugljenih hidrata, vezanih za vitamine i minerale. U toku varenja, ovi nutrijenti se koriste u razgradnji kompleksnih šećera na monosaharide, nutrijente spremne za apsorpciju i upotrebu u organizmu.

Kod većine ljudi, voće i povrće nema isti efekat na povećanje nivoa šećera u krvi kao bombona ili neki drugi konditorski proizvodi, zato što vlakna koja ulaze u sastav biljaka usporavaju brzinu razgradnje i apsorpcije šećera. Konzumni šećer koji koristimo u domaćinstvima dobijen je izdvajanjem šećera, kao što su glukoza, fruktoza i sukroza od biljnih nutrijenata. Na taj način dobijaju se prosti šećeri koji nemaju nikakvu nutritivnu vrednost.

Ostali štetni efekti šećera

Znamo da šećer oštećuje zubnu gleđ i dovodi do karijesa zuba, ali štetno dejstvo šećera se ne zaustavlja ovde. Šećer ostavlja štetne posledice svuda u organizmu, uzrokujući zapaljenske reakcije krvnih sudova i njihovo oštećenje. Takođe, remeti digestivne procese. Kada se prosti šećeri pomešaju sa skrobom iz drugih namirnica, dolazi do fermentacije i oslobađanja štetnih materija. Proteini u prisustvu veće količine prostih šećera podležu truljenju i oslobađaju toksične proteinske supstance. Prosti šećeri narušavaju crevnu floru, dovodeći do smetnji u probavi.

Kako izbeći šećer?

Osobe koje su izbacile šećer iz upotrebe generalno osećaju da imaju više energije, pozitivnije raspoloženje i brži gubitak neželjenih kilograma. Osim toga, apstinencija od upotrebe šećera smanjuje rizik od mnogih bolesti povezanih sa prekomernom upotrebom prostih šećera, kao što je dijabetes tip 2, gojaznost, hiperaktivnost, poremećaj deficita pažnje, kardiovaskularnih bolesti, depresije, kožnih bolesti, alergijskih poremećaja, problema sa očima, oštećenja bubrega, osteoporoze, visokog krvnog pritiska, disbalansa hormona, ubrzanog starenja i malignih bolesti. Da se rešite šećera, probajte bar dve nedelje u kontinuitetu da izbegavate namirnice zaslađene prostim šećerima. Nastavite do mesec dana. Koristite samo namirnice koje prirodno sadrže šećer, steviju ili još bolje med, ako želite da zasladite hranu.

Izbegavajte sledeće rafinisane oblike šećera: maltodekstrin, šećer od šećenne repe i trske, pirinčani sirup, javorov sirup, dekstrozu, koncentrat voćnog soka, kukuruzni sirup i visoko fruktozni kukuruzni sirup.