PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

5 biljaka i začina protiv demencije

Alchajmerova bolest i demencijaDva vodeća uzroka demencije su Alchajmerova bolest i moždani udar. Nažalost, još uvek ne postoji pravi lek za tretman demencije, ali primenom nekih preventivnih mera moguće je smanjiti rizik za nastanak, i ublažiti kliničko ispoljavanje demencije. Ovde su navedene neke biljke koje Vam mogu pomoći.

  1. Kurkuma

Već se dosta priča o pozitivnim dejstvima kurkume, i njenog glavnog aktivnog sastojka kurkumina u prevenciji mnogih bolesti, uključujući i demenciju. Smatra se da ekstrakti kurkume mogu smanjiti formiranje beta-amiloida u moždanom tkivu, koji je odgovoran za nastanak plakova koji remete moždane funkcije u Alchajmerovoj bolesti.

  1. Ginko biloba

U preko 50 istraživanja, pokazano je povoljno dejstvo listova ginka kod pacijenata sa insuficijencijom cerebralnog krvotoka, uključujući i simptome kao što je oslabljeno kratkotrajno pamćenje. Ginko poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu i sadrži veliku koncentraciiju antioksidanata, pa može pomoći u ranoj fazi Alchajmerove bolesti, odlažući nastanak demencije.

  1. Žalfija

Moderna kineska medicina oslanja se na dejstvo žalfije na poboljšanje mikrocirkulacije, dilataciju krvnih sudova i smanjenje koaguabilnosti krvi. Žalfija, takođe, utiče i na smanjenje anksioznosti i povoljno deluje na depresivna stanja.

  1. Ženšen

Ženšen se u kineskoj medicini koristi vekovima, u prevenciji bolesti i poboljšanje opšteg stanja organizma. Istraživanje na pacijentima sa blagom do umerenom vaskularnom demencijom u trajanju od 12 nedelja pokazalo je značajno poboljšanje moždanih funkcija.

  1. Huperzia serrata ili kineska zmijina mahovina

Ova biljka najviše je poznata po tome što sadrži alkaloid huperzin A. Ova supstanca, prema nekim istraživanjima dovodi do poboljšanja memorije i kognitivnih funkcija.