PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Cink i vitamin C pospešuju začeće

cink-u-orasastim-plodovimaProcenjuje se da se u Srbiji svaki treći muškarac i svaka treća žena suočavaju sa primarnim sterilitetom. Retko ko pomisli da se uzrok krije u nezdravim životnim navikama. Stručnjaci upozoravaju da preterana gojaznost dvostruko smanjuje šansu za začećem, dok premršave žene imaju čak četiri puta manje šanse da ostanu u drugom stanju. Prekomerna upotreba alkohola, kafe, praznih kalorija, rafinisane industrijske hrane i šećera, smanjen unos određenih nutritivnih elemenata znatno utiču na mogućnost začeća. Uzroci steriliteta mogu biti mnogobrojni, najbolje je da vam prvi korak u lečenju bude konsultacija sa nutricionistom.
Masna hrana – loš izbor za muškarce
Muškarac koji misli da je meso najbolja hrana za njega je u zabludi. Meso, a ni masnoće nisu najbolji način da se povećaju zalihe hormona. Nekoliko studija je čak pokazalo da unošenje masne hrane može da smanji seksualni nagon, jer smanjuje nivo muškog polnog hormona testosterona u krvi. Prekomerni unos ovakve hrane na dva načina utiče na seksualnu moć muškaraca- masna hrana povećava količinu masnih naslaga u organizmu, što dovodi do snižavanja testosterona, a masna hrana dovodi i do začepljenja krvnih sudova koje snabdevaju muški polni organ i time onemogućava erekciju.
Hrana za mušku plodnost
Namirnice bogate cinkom– orasi, laneno seme, pivski kvasac, integralne žitarice, semenke bundeve. Studije su pokazale da 25-50 mg cinka dnevno ima pozitivan uticaj na mušku plodnost. Ovaj mineral se nalazi u semenoj tečnosti i semenoj plazmi i jako je povezan sa brojnošću i očuvanjem vitalnosti spermatozoida.
Namirnice bogate vitaminom E– ovo je najvažniji antioksidans za membrane spermatozoida i može da poboljša sposobnost prodiranja spermatozoida u jajnu ćeliju. Najbolji izvori vitamina E su bademi, hladno ceđeno maslinovo ulje, semenke, brazilski orah, klice i integralne žitarice.
Namirnice bogate vitaminom C- ovaj vitamin je pravi eliksir mladosti za spermatozoide. Poboljšava kvalitet spermatozoida, povećava njihov broj, dajući im novi život i pokretljivost. Doza vitamina C koja je neophodna za postizanje rezultata zavisi od životnih navika i varira od pojedinca do pojedinca. Veće doze će biti potrebne pušačima i muškarcima koji su više izloženi toksičnim materijama na poslu. Doze variraju od 200 mg do 1000 mg, ali prvenstveno treba uzimati prirodne izvore vitamina C poput brokolija, kivija, paprike, kupusa, limuna, grejpfruta, crvenog bobičastog voća.
Hrana za žensku plodnost
Namirnice bogate vitaminom B6– ovaj vitamin je naročito značajan za žene jer može da pomogne u slučaju regulisanja nivoa progesterona i estrogena. Preporučuje se dnevna doza od 100 do 300 mg. Prirodni izvori vitamina B6 su jaja, integralni pirinač, klice soje, ovas i druge integralne žitarice.
Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama– potpomažu normalan rad hormona, ublažavaju upale i regulišu menstrualni ciklus. Omega 3 masne kiseline utiču na bolju propustljivost ćelijskih membrana, uključujući i jajnu ćeliju. Dobri izvori ovih zdravih masnoća su skuša, losos, pastrmke, orasi i drugo koštunjavo voće, laneno seme i ulje.
Folna kiselina Vitamin B9– je jedan od vitamina B grupe koji podstiče izlučivanje estrogena, proizvodnju ženskih polnih hormona i ovulaciju. Najbolji izvori folne kiseline su pivski kvasac, soja, pšenične klice, integralne žitarice, mahunarke, brokoli, zeleno lisnato povrće, žumance, banane.
Vitamin B12– sastavni je deo plodnosti kod oba pola, Kako perniciozna anemija često uzrokuje neplodnost, dopuna vitaminom B12 može pomoći ženama da zatrudne. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u razvoju novog tkiva, pa ženama koje imaju njegov nedostatak može izostati ovulacija ili se može desiti da se oplođeno jajašce ne razvija, što uzrokuje spontani pobačaj.

Očuvajte zdravlje svoje prostate uz pomoć Primed 6 urinarijusa, prirodnog preparata. Zahvaljujući svom bogatom sastavu koji hrani i prostatu održava vitalnom, popravlja kvalitet sperme i poboljšava plodnost kod muškaraca. U svom sastavu sadrži pčelinji med + Cucurbita pepo (Bundeva) + Vitamine B1, B2, C, E koji su jako bitni za normalno reproduktivno zdravlje muškaraca.

primed6