PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Ešerihija koli: jak imunitet, najbolja odbrana.

urinEšerihija koli je bakterija koja je normalan stanovnik naših creva. Ako ona napusti prirodno stanište može izazvati ozbiljne urinarne i crevne infekcije, upalu pluća, meningitis i sepsu. Ova uporna infekcija se često leči jako dugo antibioticima, ali i prirodnim lekovima. Nevolja je što se ova infekcija konstantno vraća. Najbolji način da se zaštitite od infekcije je jačanje imuniteta, u čemu ishrana igra ključnu ulogu.
Simptomi Esherihije koli
Ponekad se ešerihija koli namnoži u mokraćnim kanalima,a da ne daje nikakve simptome. U slučaju velike koncentracije ove bakterije, moguća je pojava malaksalosti i visoke temperature. Ešerihija koli može izavati dijareju, a ukoliko uđe u mokraćnu bešiku, uzrokuje cistitis-upalu mokraćnih puteva. Tada se javljaju peckanje i bol pri mokrenju, moguća je i pojava krvi u mokraći, ako se upala ne leči može zahvatiti i bubrege.
Prevencija
-Operite dobro ruke pre svakog kontakta sa hranom i posle upotrebe toaleta, menjanja pelena, kontakta sa životinjama.
-Temeljno perite voće i povrće, prvenstveno ono koje je u kontaktu sa zemljom.
– Dobro operite daske za sečenje, pribor i površinu za pripremu hrane, pre nego što ih iskoristite za pripremu drugog proizvoda, pogotovo ako tu hranu planirate da jedete sirovu.
-Izbegavajte kontaminaciju kuvane hrane onom koja je sirova.
-Mleveno meso uvek dobro termički obrađujte na najmanje 70 stepeni.
-Mleko nikada nemojte piti nepasterizovano.
-Upotrebavajte samo sigurnu, prečišćenu vodu.
-Ostatke hrane obavezno stavite u frižider.
Nedavne studije su pokazale da ja potapanje svežih namirnica, voća i povrća u blagom rastvoru sirća u trajanju od 5 minuta, posebno efikasan način da se smanji količina ešerihije koli na svežim proizvodima.
Kako sačuvati imunološki sistem?
Jak odbrambeni sistem je osnova borbe organizma sa većinom upala i drugih bolesti, uključujući i bakteriju ešerihiju koli. Nažalost, malo je osoba čiji imunološki sistem funkcioniše punim kapacitetom. Stres, loša ishrana, pušenje, prekomerna konzumacija alkohola, sintetički lekovi, neaktivan život su samo od nekih faktora koji nam slabe imunitet. Dobra probava je takođe važan deo imunološkog sistema, jer loša apsorpcija ima za posledicu i lošu apsorpciju hranljivih materija, koje su nam neophodne za dobro zdravlje. Vodite računa o kvalitetu namirnica koje jedete, one treba da budu u izvornom obliku. Vodite računa da se na prejedate kao i o kombinovanju namirnica.Unosite u organizam što više enzima preko svežeg voća i povrća, kao i vlakana, smanjite stres…
Namirnice koje pomažu u slučaju urinarne infekcije
-Jogurt i kefir se preporučuju u ishrani.
Propolis ima antibakterijska svojstva i neprijatelj je ešerihije koli i stafilokoke.
-Matični mleč u kombinaciji sa medom, Primed 10 forte plus snažno je sredstvo za jačanje imuniteta i ima antibakterijsko dejstvo.
Sok od borovnice ili brusnice imaju antibakterijska svojstva. Treba ga piti bez šećera. Plodove brusnice u kombinaciji sa medom, obogaće lekovitim biljkama možete nabaviti u obliku preparata Primed 9 brusnica. Primed 9 brusnica je efikasno sredstvo u tretmanu urinarnih infekcija. Svojim sastavom sprečava lepljenje štetnih mikroorganizama na zid mokraćne bešike i podstiče njihovo izbacivanje.

primed9m1 Bosiljak je snažni antibiotik, efikasan u suzbijanju ešerihije koli i stafilokoke.
Voda– prvo, osnovno i najbitnije u lečenju ove infekcije je unos dovoljnih količina vode. Nedovoljan unos vode ček može i da izazove urinarnu infekciju.
Kiselost organizma pogoduje razvoju ešerihije koli
I pored zdrave ishrane izlečenje nije moguće ako je pH vrednost mokraće <7, to jest ako je mokraća kisela. U tom slučaju treba promeniti ishranu i dati prednost baznim namirnicama (sveže voće i povrće, proso, kinoa, rogač, biljni začini, suvo grožđe, med, tofu…) Kiselost u organizmu je inače pogodno tlo za razvoj bolesti, a nastaje zbog loše ishrane, stresa, zagađenosti okoline. U naročito kisele namirnice spadaju šećer, mesne prerađevine, gazirana pića, alkohol, kafa, prekuvana hrana, rafinisana biljna ulja i mlečni proizvodi, pa ih treba izbegavati.