PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Činjenice koje morate znati ako imate problem sa štitnom žlezdom

Kod osoba koje imaju problem sa štitnom žlezdom, mnogi minerali i namirnice imaju veliki uticaj na opšte stanje organizma i delotvornost lekova. Navešćemo nutrijente koji utiču na rad štitne žlezde i iskoristljivost lekova koji se koriste kod problema sa štitnom žlezdom.

Jod

Jod je mineral koji je neophodan za pravilan rad štitne žlezde i adekvatnu proizvodnju tiroidnih hormona. Ima ga najviše u plodovima mora, algama i svim biljkama i životinjama koje žive u morskoj vodi. Takođe je pronađen u mleku, mesu, jajima i spanaću, ali osnovni izvor joda predstavlja jodirana kuhinjska so. Preporučeni dnevni unos joda za odrasle je 150 mcg, za trudnice 220 mcg i za dojilje 290 mcg. Ali budite oprezni, dovoljna dnevna doza za odrasle je pola kašičice jodirane soli. Za normalnu funkciju štitne žlezde nije dobro ni previše ni manjak joda. Osobe sa normalnom funkcijom štitne žlezde mogu uzimati i 10 puta veće količine joda od preporučenih, bez ikakvih posledica, dok osobe koje imaju bilo hipo ili hiperfunkciju štitne žlezde moraju povesti računa o unosu ovog minerala. Ovako deluje da je lako snabdeti organizam dovoljnom količinom joda, ali oboljena štitne žlezde uzrokavana nedostatkom joda su česta u nekim podnebljima. Osobe koje su na neslanoj dijetu, u povećanom su riziku da razviju poremećaj usled nedostatka joda.

Soja

Kod osoba sa smanjenom funkcijom štitne žlezde, previše sojinih proizvoda može pogoršati funkciju žlezde. Izoflavoni nadjeni u soji, podižu nivo TSH i potenciraju gušavost. Takođe, soja može ometati apsorpciju lekova za štitnu žlezdu. Stoga, vodite računa da u vreme kada uzimate lekove, ne konzumirate sojine proizvode u isto vreme. Treba sačekati najmanje 4 sata posle terapije da biste uneli sojine proizvode.

Kofein

Kod osoba sa hipertireoidizmom treba ograničiti unos kofeina, jer on pogoršava simptome ovog poremećaja kao što su nervoza, anksioznost i srčane nepravilnosti.

Strumogene materije

Podrazumeva se da je svo voće i povrće ključ u prevenciji određenih bolesti. Međutim, kod osoba koje imaju problem sa štitnom žlezdom, pojedine namirnice treba izbegavati, jer sadrže tzv. strumogene materije koje ometaju rad enzima neophodnih za pravilnu produkciju tiroidnih hormona. Namirnice koje sadrže ove materije su: krstašice – brokoli, karfiol, prokelj, kupus, repa i druge namirnice – spanać, rotkvice, jagode, breskve, proso, proizvodi od soje, kukuruz, krompir, šargarepa, kikiriki i orasi. Ovim ne savetujemo da ove namirnice izbacite iz jelovnika, obzirom na njihovi bogatu hranljivu vrednost, već da ih ograničite količinski i redovno pratite TSH. Ove namirnice su manje štetne za ljude koje imaju adekvatan unos joda.

Kalcijum

Kod žena sa hipertireoidizmom, hormon u višku stimulacijom osteoklasta, razgrađuje kosti i neophodna je adekvatna nadoknada kalcijuma, koji jedan od osnovnih sastojaka kostiju.

Ženama između 25-50 godine, neophodan dnevni unos je 1000 mg Ca, kao i ženama preko 50 godina koje su na terapiji estrogenima, dok kod žena preko 50 godina koje ne uzimaju estrogen dnevna potreba iznosi 1500 mg. Nekimženama nije dovoljan kalcijum iz hrane, pa moraju uzimati suplementa. Ako uzimate više od 750 mg dnevno, podelite ih u dve dnevne doze zbog bolje apsorpcije.

Dijetalna vlakna

Vlakna spadaju u ugljenehidrate, ali organizam nema enzim koji razgrađuju njihovu strukturu. Preporučuju se u ishrani jer poboljšavaju crevnu peristaltiku, smanjuju nivo masti u krvi, pomažu kod opstipacije, hemoroida i divertikulitisa. Osobe sa hipotireoidizmom bi trebalo povećati unos ovih namirnica, jer rešavaju problem opstipacije, takođe vezuje žuč u crevima koja je bogata holesterolom i na taj načim smanjuju njegovu koncentraciju u krvi. Ukoliko uzimate vlakna u velikim količinama, trebalo bi kontrolisati hormone, jer vlakna utiču na apsorpciju tiroidnih lekova.

Selen

Selen pomaže konverziju T4 u T3 hormon, koji je aktivan na periferiji. U nedostatku ovog minerala smanjen je nivo T3 u organizmu što se ispoljava kao hipotireoidizam. I selen u višku može da uzrokuje probleme sa štitnom žlezdom. Selena najviše ima u zemljištu. Izvor selena u hrani je meso životinja koje jedu hranu koja raste u zemljištu koje je bogato selenom. Ima ga još i u orasima, semenkama i žitaricama koje uspevaju na zemljištu bogatom selenom. Selen je zastupljen u mnogim namirnicama, kao što su piletina, jaja, integralni hleb, morski plodovi… Pojedini lekari savetuju obolelima koji imaju hipotireoidizam, uzimanje selena u vidu suplemenata 200 mcg dnevno, da bi pojačali konverzaciju T4 u T3.

Gvoždje

Ovaj mineral je takođe potreban za konverziju T4u T3. Osobe na terapiji tireoidnim lekovima, koje leče i anemiju, trebalo bi obratiti pažnju na interakciju, kako sa hranom bogatom gvožđem, tako i sa suplementima gvožđa. Ne bi trebalo uzimati ih u isto vreme, već sačekati 4 sata sa konzumacijom namirnicama bogatim gvožđem, nakon redovne terapije tiroidnim lekovima.

PRIMED 7 tiromed je prirodni dijetetski suplement na bazi meda, joda i etarskih ulja oraha. Na prirodan način reguliše probleme sa tiroidnom žlezdom i to kod hipotireoze, uzrokovane nedostatkom joda ili Hashimoto tireoiditisom. Da bi štitna zlezda lučila dovoljnu količinu hormona neophodni su joj jod, vitamini A i E, magnezijum, selen. PRIMED 7 – TIROMED, sadrži jod koji je potreban organizmu. PRIMED 7 tiromed uspešno, na prirodan način povećava nivo joda u organizmu.

Primed 7 tiromed

PRIMED 10 je prirodni dodatak ishrani na bazi meda, polena, propolisa i matičnog mleča.  Utiče tako što na prirodan način reguliše rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem I stabilizuje nivo hormona, te se može preporučiti kod nepravilnog rada štitne žlezde, kako kod hipotireoidizma tako I kod povećane funkcije štitne žlezde – hipertireoidizma.

Primed 10 forte plus

 

PRIMED 5 je prirodni dijetetski suplement na bazi kvalitetnog pčelinjeg meda i lekovitih trava. U svom sastavu ima koprivu koja je bogat izvor gvožđa. Zbog svog organskog sastava i kvalitetnih sastojaka ovaj preparat ima izuzetno dobru apsorpciju, omogućava da se prirodnim putem nadoknadi gvožđe, poveća nivo hemoglobina i porast crvenih krvnih zrnaca.

PRIMED 3 je prirodni dijetetski suplement od meda, kalcijuma, minerala i vitamina. Sadrži optimalnu količinu kalcijuma u sebi, zbog čega predstavlja idealnu hranu za kosti i zube. Primed 3 na prirodan način nadoknađuje neophodan kalcijum  i podstiče pokretljivost oslabljenih zglobova i udova, a osim toga, pozitivno deluje i na imunološki sistem