PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodna podrška venskom sistemu!

Proširene ili varikozne vene najčešći su venski poremećaj. Uglavnom muče žene i sve one koji dugo stoje ili sede, jer i sedenje prekida i usporava cirkulaciju u donjim ekstremitetima. I trudnice su u rizičnoj grupi za nastanak proširenih vena.
Međutim, proširene vene nisu samo problem estetske prirode. Ako se ne leče, mogu se pretvoriti i u ozbiljniji zdravstveni problem. Promena navika u ishrani može da pomogne u ublažavanju već postojećih varikoznih vena ili  da spreči pojavu novih. Ako vas muče proširene vene, za vas je pravi izbor hrana bogata rastvorljivim vlaknima i vitaminima C, B6 i B12.
Veruje se da flavonoidi imaju sposobnost da jačaju zidove krvnih sudova, kao i da spreče delovanje slobodnih radikala unutar njih. Njih ima najviše u citrusnom i bobičastom voću. Rutina pak ima u heljdi, a dokazano je da on može da ublaži otoke. Neki bioflavonoidi su čak osnovne supstance u kremama i lekovima koji se kupuju bez recepta, a koriste se za ublažavanje tegoba izazvanih proširenim venama.
U ishrani osoba sa proširenim venama poželjna je hrana bogata rastvorljivim vlaknima, kao što su ovas, laneno seme, grašak, jabuke, šargarepe, ječam, bobičasto voće… Ova vlakna, između ostalog, sprečavaju da dođe do zatvora, koji povećava pritisak na vene. Uz hranu bogatu vlaknima potrebno je unositi dovoljno vode, minimum dva litra dnevno, jer će u suprotnom vlakna imati suprotan efekat i doprineće pojavi zatvora. Posebno se preporučuje čaj od koprive, jer ova biljka sadrži supstance koje jačaju zid krvnih sudova i kapilara.
Vitamin C je takođe potreban da bi vene bile jake i elastične, a pojačava i cirkulaciju, pa nije neobično da se njegov nedostatak dovodi u vezu s pojavom proširenih vena. Ima ga najviše u kiselom voću, peršunu i paprici.
Da bi vezivno tkivo venskih zidova ostalo elastično, treba unositi i vitamine B6 i B12, kojih najviše ima u integralnim proizvodima, pečurkama i kupusu.
Flavonoidi iz biljaka jačaju zidove krvnih sudova i umanjuju oticanje nogu.
Za očuvanje zdravog venskog sistema važne su i amino-kiseline prolin i glicin, kojih ima u ribi, proizvodima od soje, pasulju i grašku. Osim toga, važnu ulogu ima i kolagen, a da bi ga organizam proizveo u dovoljnoj količini, potreban mu je cink, koga ima u kukuruzu, korenastom povrću i mahunarkama.
Čaj od koprive
Kašiku svežeg lista koprive prelijte sa 200 mililitara vode i kuvajte na tihoj vatri dok voda ne proključa. Ohladite čaj, procedite i pijte tri puta dnevno pre jela. Trebalo bi da ovaj tretman sprovodite najmanje šest meseci.
Cvekla
Sadrži betacijanin – fitohemikaliju koja snižava nivo homocisteina, aminokiseline koja može da ošteti krvne sudove. Najbolje je jesti je sirovu, rendanu u salati.
Borovnice
Bogate su antocijaninima, koji popravljaju oštećene proteine u krvnim sudovima i blagotvorno deluju na ceo vaskularni sistem. Njih možete dodavati u sokove, a možete i jesti sveže.
Ruzmarin
Stimuliše cirkulaciju, a sadrži i ruzmarinsku kiselinu, koja pomaže u zaštiti tkiva od oštećenja koja nastaju delovanjem slobodnih radikala, kao i urzolinsku kiselinu, poznatu po tome što jača kapilare. Zato ga nemojte preskakati prilikom začinjavanja jela.
Đumbir
Njegovi sastojci rastvaraju fibrin, koji dovodi do stvrdnjavanja vena i tako poboljšava cirkulaciju. Najbolji je svež, kad se narenda u malo mlake vode aromatizovane sokom od limuna.
Špargla
Iako je možda izbegavate, ova duguljasta višegodišnja zelena biljka od davnina se koristi u narodnoj medicini. Špargla je nepresušni izvor rutina – flavonoida, koji štiti i jača krvne sudove i sprečava pojavu ugruška.
VENEKS Gel za vene poboljšava perifernu mikrocirkulaciju, ublažava tegobe kod pojave proširenih vena, sprečava pucanje kapilara, doprinosi eliminaciji osećaja teških, otečenih i umornih nogu, neguje, hidratizuje i regeneriše kožu! U svom sastavu sadrži čaj 11 lekovitih biljaka koje svojim udruženim delovanjem poboljšavaju mikrocirkulaciju, povoljno deluju na integritet krvnih sudova, povećavaju otpornost kapilara i održavaju integritet zidova krvnih sudova. Aktivni sastojci preparata smiruju bolne senzacije i deluju kao prirodni analgetik i anestetik, smanjuju nastanak otoka i smiruju iritaciju i ubrzavaju regeneraciju površinskih oštećenja kože.