PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Anis pomaže kod menstrualnih bolova i valunga

Anis pomaze kod menstrualnih bolova i valunga

Anis je biljka koja se koristi u medicinske svrhe. Takođe se koristi i za poboljšanje ukusa hrane i pića, seme biljke se odavno koristi kao pomoć da se ublaže tegobe sa varenjem. Pored toga, anis u obliku suplementa može da se koristi za lečenje raznih zdravstvenih tegoba.

Anis je koristi kao prirodni lek za sledeće zdravstvene probleme:

  • astma
  • zatvor
  • kašalj
  • dijabetes
  • nadimanja u stomaku
  • nesanica
  • simptomi menopauze
  • menstrualni bol
  • neurološki poremećaji ( kao što je epilepsija )
  • uznemiren stomak.

Anis takođe stimuliše apetit, povećava protok mleka kod žena koje doje, reguluše menstrualni ciklus i pojačava libido .

Kada se primenjuje lokalno (tj. direktno na kožu), za ekstrakt anis se smatra da pomaže u lečenju stanja kao što su vašljivost i psorijaza.

Prednosti anisa

Istraživanje o zdravstvenim efektima anisa su prilično ograničena, ali neke studije ukazuju na to da biljka obećava u lečenju određenih zdravstvenih stanja. Sledi nekoliko zaključaka o potencijalnim zdravstvenim prednostima ekstrakta anisa:

1 ) Menstrualni bolovi

Kombinacija ekstrakta anisa, šafrana i semena celera može pomoći da se ublaže menstrualni bolovi, navodi se u studiji objavljenoj u Journal of Midwifery & Women’s Health  2009-te. Za studiji, 180 studentkinja ( uzrasta od 18 do 27 ) je podeljeno u tri grupe: jedna grupa je dobila smešu anis / šafran / seme celera, jedna grupa primila je mefenaminsku kiselinu (tip anti -inflamatornog leka)​, i jedna grupa dobila je placebo. Od početka menstrualnog krvarenja ili bola, svaka grupa dobila je svoj tretman tri puta dnevno tokom tri dana.

Nakon dva do tri menstrualna ciklusa, autori studije otkrili su da učesnice koje su dobile kombinaciju semena anisa / šafran / celer, doživele znatno veće smanjenje menstrualnog bola, u odnosu na one koje su dobile druga dva tretmana.

2 ) Valunzi

U studiji objavljenoj u Journal of Pharmaceutical 2012-te , istraživači su otkrili da anis može ublažiti valunge kod žena koje prolaze kroz menopauzu. Studija je obuhvatila 72 žene u menopauzi, od kojih je svaka dobila ili ekstrakt anisa ili krompirov skrob u obliku kapsule dnevno tokom četiri nedelje. U odnosu na kontrolnu grupu, učesnice tretirane ekstraktom anisa imale su značajno veće smanjenje učestalosti i težine valunga.

3 ) Zatvor

Kombinacija anisa, komorača i sene može da pomogne da se olakša zatvor, sugeriše  studija objavljena u BMC Complementary and Alternative Medicine 2010-te .

U kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo 20 pacijenata sa hroničnom opstipacijom, istraživači su otkrili da je biljna kombinacija koja sadrži anis znatno efikasnija od placeba u povećanju broja evakuacije stolice dnevno. U periodu lečenja od pet dana, autori studije zaključuju da je biljna kombinacija može da pomogne u borbi protiv zatvora tako što izaziva laksativni efekat.

Mere opreza

Anis može imati efekte slične estrogenu, postoji zabrinutost da može biti štetan za ljude sa hormon senzitivnim stanjima (kao što su hormon -zavisni tumori, endometrioza, miomi na materici).

Pored već pomenutih, anis ima i druga korisna dejstva na organizam.

Prirodni preparat Primed 12 aniropolis sa anisom deluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje. Eliminiše mučninu nastalu zbog previše masne hrane, jakih začina ili preprženih jela. Ujedno deluje na smanjivanje apetita. Takođe, pokazao se uspešnim i u pospešivanju cirkulacije i uklanjanju celulita. Deluje tako što greje ceo organizam i na taj nacin smiruje stomak,deluje protiv nadimanja-otklanja gasove,pomaze kod bolova u zeludca,smiruje proliv, povracanje, mucnine. Takodje, dobro deluje i na rad zuci.

Preporučena doza 3 puta po 15 kapi dnevno. Nakapati u kašičicu meda, kocku šećera ili čaj.

primed12