PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Super hrana za plodnost

super hrana za plodnost

Super hrana za plodnost treba da bude deo svakodnevne ishrane parovima koji rade na začeću, da bi se obezbedili  nutrijenti koji su neophodni za pravilan razvoj polnih ćelija i koji pomažu da se održava hormonski balans.

Ovih 5 dodataka ishrani izdvajama kao super hranu za fertilnost:

Maka 

Za maku možemo reći da predstavlja primarnu super hranu za plodnost.

Maka je odlična super hrana za plodnost iz Perua koja pomaže da se uspostavi ravnoteža hormona, poveća vitalnost jajnih ćelija, poveća broj spermatozoida i vitalnost spermatozoida, a takođe je i tonik za endokrinog sistema. Maka takođe pomaže da se poveća progesteron, ako je nizak nivo ovog važnog hormona.

Maka sadrži oko 30 različitih minerala i 60 različitih fitonutrijenata. Maka je odlična hrana za endokrini sistem, pomaže regulisanje rada hipofize, nadbubrežnim i štitnoj žlezdi. Maka ima mogućnost da utiče na ključne hormona i kod žena i muškarca bez sadržanih hormona.

Maka je naučno istražena i bezbedna za korišćenje za povećanja plodnosti, pokazano je da sadrži specifična jedinjenja koji se nazivaju glukozinolata koji direktno mogu da utiče na plodnost i muškaraca i žena. Ovi alkaloidi su odgovorni za sposobnost Make da utiče na hormonski balans .

Prednosti Make:

  • Podržava hormonski balans
  • Povećava energiju, izdržljivost i mentalnu jasnoću
  • Podržava rad štitne žlezde
  • Podržava normalnu seksualnu funkciju

Adaptogen

Maka ima adaptogena svojstva što znači da pomaže da se ojača telo, tako da je u stanju da se bolje odupre bolesti i stresu, podržava nadbubrežne žlezde i normalizuje telesne funkcije. Da bi se biljka smatrala adaptogenom mora biti netoksična ili bezopasana za sve organe tela i da može bezbedno da se unosi u dužem vremenskom periodu. Maka je klasifikovana kao adaptogen.

Tonik za endokrini sistem

Jedno od glavnih dejstava Make je da stimuliše hipotalamus koji reguliše hipofizu i deluje kao tonik za endokrini sistem. Kada je funkcionisnje hipofize optimalno, ceo endokrini sistem postaje balansiran, jer hipofiza kontroliše rad ostalih žlezda.

Promoviše hormonski balans

Kod žena, Maka kontroliše estrogen u telu. Neadekvatan nivo estrogena tokom mesečnog ciklusa utiče  na začeće ili remeti iznošenje trudnoće do termina. Višak estrogena može izazvati nizak  nivo progesterona. Maka može da pomogne da se poveća nivo progesterona koji je od suštinske važnosti za održavanje zdrave trudnoće.

Estrogen kod muškaraca prouzrokuje erektilnu disfunkciju ili nedostatak libida, nizak broj spermatozoida i smanjenu proizvodnju semene tečnosti. Istraživanja su pokazala da ljudi koji koriste Maku mogu da dožive povećanje libida i povećanje kvaliteta sperme.

Podržava normalnu seksualnu funkciju

Studija u kojoj je učestvovalo 9 muškaraca koji su dobijali Maku tokom 4 meseca, od 1.500 – 3.000 mg dnevno, utvrdila je kod ispitanika povećanje libida, povećan broj spermatozoida, povećan nivo DHEA, smanjenu anksioznost i stres, niži krvni pritisak, uravnotežen nivo gvožđe i povećanje adrenalnih androgena.

primed-maka

Matična mleč

Matična mleč je druga za plodnost specifična super hrana koja može pomoći da se poveća vitalnost jajnih ćelija, kvalitet jajne ćelije i uopšte plodnost. Matična mleč je hrana kojom se hrani matica i to je čini  kraljicom pčela. Ona živi 6 godina i polaže do 2000 jaja dnevno. Većina pčela živi manje od dva meseca.

Matična mleč je bogata vitaminima A, B , C , D i E. Takođe sadrži minerale, uključujući kalcijuma i gvožđa, sve esencijalne amino kiseline plus antibakterijske i imuno stimulativne supstance.

Redovno konzumiranje kvalitetnog matičnog mleča je pokazalo da pomaže u balansu hormona. To je korisno za one pojedince koji pate od hormonske neravnoteže, jer pomaže da se obezbedi podršku endokrinom sistemu. Studija sprovedena u Japanu i objavljena 2007. pokazuje da mleč ima sklonost da imitira ljudski estrogen, i može da pomogne onima koji pate od niskog nivoa estrogena. Estrogen je od suštinskog značaja za formiranje kostiju i normalnu gensku ekspresiju, a od vitalnog je značaja za regularan menstrualni ciklus. Ova studija je takođe pokazala potencijal za povećanje veličine ćelija u uterusa kod ispitivanih pacova. Iako je potrebno više studija koje bi pokazale uticaj mleča na matericu ovo je korisno potencijalno dejstvo za žene sa slabim mišićima materice ili tankim površnim slojem  materice usled dugotrajne upotrebe kontraceptivnih pilula.

Matični mleč deluje na:

  • Povećanje libida
  • Podrška je za pravilan razvoj jajnih ćelija i spermatozoida
  • Smanjuje upale uzrokovane bolestima ili povredama
  • Prirodno jača imuni sistem

maticni-mlec

Propolis i polen

Propolis i pčelinji polen su još dve super namirnice za plodnost od naših prijatelja pčela. Ove namirnice su bogate hranljivim materijama. Polen sadrži 50 % više proteina od govedine i bogat je svim vitaminima i mineralima. Propolis je moćan stimulator za imuni sistem i ima antiupalna svojstva. On takođe pomaže ženama koje imaju endometriozu.

Primed 10 forte plus

Primed 10 – preparat na bazi meda, polena, propolisa i matičnog mleča

Spirulina, pšenična trava i lisnato zeleno povrće

Ova super hrana pomaže snabdevanje organizma mineralima, vitaminima, enzimima i hlorofilom, hranljivim materijama neophodnim za sve razvojne procese u organizmu.