PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

8 navika koje povećavaju rizik od moždanog udara

 

Prema Holandskim istaživačima ,postoji najmanje osam navika koje su označene kao faktori rizika za nastanak moždanog udara i pucanja postojeće aneurizme mozga. U pitanju su sledeće navike:

  • Preterana konzumacija kafe.
  • Intenzivna fizička aktivnost.
  • Snažno izduvavanje nosa.
  • Seksualni odnos.
  • Opstipacija (zatvor).
  • Gazirana pića.
  • Bes i stres.

Ove navike trenutno povećavaju krvni pritisak što dovodi do pucanja krvnog suda ili zida aneurizme. Da bi identifikovali ove faktore rizika istraživači su sporoveli trogodišnje istraživanje na ljudima koji su doživeli moždani udar i pri tome su ispitivali koje su navike bile deo njihove svakodnevne rutine pre samog moždanog udara. Došli su do interesantnog zaključka,da su osobe koje su pile kafu, imale dva puta veći rizik od moždanog udara jedan sat nakon ispijanja kafe. Sledeće visoko rizične navike su bile intenzivna fizička aktivnost, snažno izduvavanje nosa i seksualna aktivnost.
Moždani udar je pucanje zida krvnog suda u mozgu, simptomi su: povraćanje, jaka glavobolja, gubitak svesti, gubitak vida. Ovi simptomi su toliko jaki da onemogućavaju svakodnevne aktivnosti. Kada dođe do pucanja aneurizme takođe dolazi do moždanog krvarenja.
Današnjim savremenim tehnikama snimanja, moguće je na vreme otkriti aneurizmu .Uzroci ovog fenomena nisu još dovoljno poznati. Ženski pol i visok krvni pritisak su najčešće identifikovani kao faktori rizika.
Smanjivanjem unosa kafe moguće je smanjiti rizik od moždanog udara za 10%, uzimanjem laksativa rizik se može smanjiti za 4%.

Pucanje aneurizme dovodi do smrti kod 1/3 ljudi koji je imaju. Najveći broj aneurizmi nikad ne puknu niti stvaraju tegobe ili simptome. Ovo je mač sa dve oštrice. Izostanak simptoma ne znači da se ništa ne dešava.
Najveći broj aneurizmi se leči endovaskularnim tehnikama kakav je ugradnja stenta. Skrining testovi pokazuju kakvi su efekti postojanja aneurizme, to su lumbalna punkcija, magnetna rezonanca ili CT. Neke motorne i kognitivne pojave se sreću kod onih koji imaju aneurizmu, kao što su ukočenost, paraliza, bol, motorni poremećaji. Hirurško isecanje je način lečenja koji je efikasan u većini slučajeva. Ova procedura nosi određene rizike kakav je povreda krvnog suda u mozgu. Kada se otkrije aneurizma se može otkloniti tehnikama mikrohirurgije. Ovaj vid intervencije se izvodi pod mikroskopom i uz pomoć jako preciznih instrumenata.
Ako imate bliskog rođaka koji boluje od aneurizme, ispitajte da li je možda i vi imate.  U najvećem broju slučajeva aneurizma nije nasledna, mada postoje slučajevi da više od jednog člana porodice ima aneurizmu. Zdrav način života koji unapređuje zdravlje vaših krvnih sudova, takođe dovodi do sprečavanja pucanja aneurizme. Nemojte pušiti, redovno i umereno vežbajte , hranite se zdravo, kontrolišite krvni pritisak, smanjite nivo masnoća u krvi koje su takođe faktor rizika za moždani udar.

Prirodni preparat Primed 8 feropolis je prirodno sredstvo za snižavanje nivoa holesterola i triglicerida, jednog od najznačajnijih faktora rizika za sve bolesti srca i krvnih sudova. Njegovu efikasnost obezbeđuje kombinacija propolisa i lekovitih biljaka koje čiste krvne sudove.

Primed 8 feropolis

Primed 8 feropolis možete kupiti u Primed biljnoj apoteci i u Primed biošopovima. Telefoni za informacije 0113912431, 0113288948, 0112168073.

Cena preparata je 490,00 din.