PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lekovi iz kuhinje za ekcem

Ekcem označava poremećaj kože u kom dolazi do pojave crvenih kožnih promena koje svrbe.  Simptomi  mogu biti u vidu hroničnog svraba i bola, crvenih promena po koži ili rana koje vlaže i zahvataju velike površine tela. Stručnjaci smatraju da nastaje kao posledica alergija na alergene iz vazduha ili hrane. Pojedini preparati napravljeni u kuhinji su efikasniji u lečenju kožnih promena u odnosu na standardnu dermatološku terapiju.

Kokosovo ulje

Premazivanje kokosovog ulja u tankom sloju preko ekcematoznih promena smiruje iritaciju, bol i svrab. Mogu se napraviti i kupke sa kokosovim uljem, koje su pogodnije kod osoba osetljivih na direktan kontakt sa uljem.

Kakao buter

Kakao buter ja veoma bogat vitaminom E koji prija koži. Nanošenjem kakao butera koža postaje mekša i dolazi do smirivanja simptoma ekcema, svraba i crvenila. Najbolje u vezi kakao butera je to što se teže  razmazuje, i kao takav je postojaniji na koži.

Čaj od kamilice

Sveže osušenu biljku skuvati i staviti na promene, pokriti gazom i ostaviti da odstoji 20 min. To treba činiti dva puta dnevno.

Morski sprej

Promene koje vlaže je najbolje držati suvim. U ovom slučaju je magnezijumova so najefikasnija. Studije su pokazale da kod osoba sa ekcemima dolazi do povlačenja promena kada su na moru u stalnom kontaktu sa morkom vodom, zbog prisustva magnezijuma i soli. Za one koji ne žive u primorju,  kućni lek za ovo stanje može biti pripremljen kao vodeni rastvor magnezijuma i soli.

Aloja Vera

Aloja Vera je izvanredna biljka za lečenje kako opekotina i rana tako i ekcema. Mnogi preparati za kožu  na tržištu sadrže ovu biljku, ali svi dodaci i konzervansi  koji ulaze u njihov sastav, poništavaju njeno dejstvo. Najbolje  je iz listova ove biljke iskoristiti tečnost. Na taj način se najefikasnije iskorišćavaju blagotvorna svojstva aloje.

Pasirana šargarepa

Očistiti 3 organske (najbolje) šargarepe, obariti ih i napravini kašu. Zatim naneti na promene i držati 15 min. Isprati hladnom vodom kako bi videli poboljšanje.

Pre upotrebe svih preparata, bilo prirodnih ili iz apoteka,  posavetujte se sa  svojim lekarom.