PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

6 znakova raka dojke koje žene najčešće zanemaruju

bre

Dojke tople na dodir

Dojka koja je uvek topla na dodir, nekada čak I vrela, znak je inflamatorne forme malignog procesa na dojci, koja je retka ali opasna forma bolesti.

Ravne ili uvučene bradavica

Bradavica u nivou kože ili uvučena, može biti znak raka dojke. Nije adekvatan pokazatelj ukoliko žena ima od rođenja takve bradavice.

Čest osećaj svraba u dojkama

Ukoliko se često ponavlja i održava osećaj svraba u dojkama I bradavicama, neophodno je obratiti se lekaru, jer ovo može biti simptom raka dojke.

Koža sa izgledom pomorandžine kore

Koža dojke koja nije ravna, ispunjena jamicama I liči na pomorandžinu koru, ukazuje na maligni proces. Žene se često stide da ovakve promene pokažu lekaru, jer misle da je celulit ili posledica gojenja.

Otečene dojke

Dojke reaguju na mesečno variranje hormona u organizmu I bivaju otečene oko menstrualnig ciklusa. Ali otečenost koja se održava sve vreme I ne zavisi od ciklusa ili nagli porast volumena grudi, moraju pobuditi sumnju na maligni proces.

Crvene ili zamrljane dojke

Crvena ili zamrljana koža dojki, ili promena koja liči na raš, ukazuje na inflamatorni oblik raka dojke. Ova forma raka dojke se teže detektuje  mamografijom I samopregledom dojke.