PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Recite zbogom cigaretama

pusenje1-450

Duvanski dim sadrži nikotin koji izaziva zavisnost.Pušenje cigareta predstavlja bolest zavisnosti koja se poredi sa zavisnošću od kokaina. Dim cigarete sadrzi preko 4500 otrovnih materija od kojih je više od 40 jako kancerogeno. Pušenje je glavni faktor rizika za nastanak mnogih bolesti koje su smrtonosne kao sto su karcinom, HOBP, tromboza, bolesti srca, moždani udar. Pušenje ima mnogo štetnih efekata na organizam i možda će vas neki od njih navesti da ostavite ovu ružnu naviku.

  • Neprijatan miris duvana upijaju koža, kosa, garderoba i odbojno deluje na ljude u okolini.
  • Gubitak čula ukusa i mirisa jer duvanski dim deluje toksično na receptore ovih čula.Pušači osecaju samo ukus jake, začinjene hrane.
  • Prevremeno starenje jer se pušenjem u organizmu stvara velika količina slobodnih radikala koji oštećuju ćelije kože, ona gubi elastičnost i javljaju se bore.
  • Impotencija jer pušenje sužava krvne sudove i smanjuje dotok krvi u polne organe. To dovodi do smanjenje erekcije kod muškaraca.
  • Sklonost infekcijama jer duvanski dim deluje toksično na cilije, sitne dlačice u plućima koje imaju ulogu da eliminišu i izbace iz pluća štetne čestice i mikroorganizme.Rezultat su česte respiratorne infekcije.
  • Pušači ugrožavaju zdravlje ljudi iz okoline koji udišu duvanski dim, oni su pasivni pušači.Njihova deca su posebno ugrožena jer dim toksično deluje na njihova pluća, imaju česte bronhitise koji prelaze u astmu.
  • Smanjen kapacitet pluća jer su pluća pušača manje rastegljiva i oni počinju da gube dah pri manjim fizičkim naporima.
  • Povecana je agregacija trombocita jer sastojci iz duvanskog dima povećavaju lepljivost trombocita i veći je rizik od moždanog ili srčanog udara.
  • Pušački kašalj koji nastaje zbog nagomilanog sekreta kojim se pluća brane od štetnih materija i katrana iz duvanskog dima.To je korisna reakcija organizma, jako je iritantan i javlja se ujutru nakon ustajanja.
  • Pušenje je skup hobi,a još je skuplje lečenje posledica ove opasne navike.

Dakle obezbedite sebi nepušačku zonu, čeličnu volju i podršku okoline i jednostavno odredite dan, bez kompromisa “još samo jedan dim”.Izbacite iz kuće sve moguće pepeljare i upaljače,pijte dosta tečnosti, jedite dosta voća i povrća.Zaokupite sebe što više da ne biste razmišljali o cigaretama.Već nakon nekoliko dana bez cigareta pušački kašalj postaje intenzivniji, što znači da je počelo pročišćavanje pluća i izbacivanje štetnih materija i katrana zajedno sa sekretom.Prirodni preparat Primed 2 diši lako  se izuzetno dobro pokazao kod pušačkog kašlja jer otvara disajne puteve, razredjuje sekret i pospešuje njegovo izbacivanje. Njegovi prirodni sastojci blagotvorno deluju na oštećenu i iritiranu sluzokožu disajnih puteva što smanjuje nadražaj na kašalj.