PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

10 znakova koji ukazuju da možda imate problem sa štitnom žlezdom

Utvrđeno je da veliki broj populacije ima problema sa štitnom žlezdom a da mnogi to i ne znaju. Štitna žlezda je smeštena u prednjem delu vrata i glavna je žlezda za regulaciju metabolizma. Kada ona ne funkcioniše pravilno, to može uticati na svaki aspekt funkcionisanja organizma, posebno na telesnu težinu, raspoloženje i nivo energije. Pošto nedijagnostikovan problem sa štitinom žlezdom može dramatično povećati rizik od pojave gojaznosti, srčanih oboljenja, depresije, anksioznosti, gubitka kose, seksualne disfunkcije, infertilnosti i gomilu drugih simptoma i problema sa zdravljem, veoma je važno da ne prođe nedijagnostikovan.

Ne morate imati sve ove poremećaje da biste posumnjali na problem sa štitnom žlezdom, nabrojaćemo samo najučestalije.

  1. Bolovi u mišićima i zglobovima, slabost u rukama i sklonost razvoju sindroma karpalnog  i tarzalnog tunela, tendinitisi i plantarni fascitis mogu ukazivati na nedijagnostikovano oboljenje štitne žlezde.
  2. Nelagodnost u vratu i povećanje obima vrata, promuklost u glasu, grebanje u grlu su pokazatelji tzv. gušavosti, koja je vid poremećaja rada štitne žlezde.
  3. Kosa i koža su posebno osetljivi na tiroidne poremećaje. Kod hipotireoidizma kosa je najčešće gruba, oštećena i suva, lomi se i lako opada. Koža postaje gruba, debela i suva. I u hipertireoidizmu kosa može opadati, ali je koža tanka i fragilna.
  4. Problemi sa probavom – u hipotireoidizmu su česte opstipacije, dok se u hipertireoidiznu javljaju dijareje.
  5. Neregularne menstruacije i smanjena fertilnost – učestali, obilni i bolni menstrualni ciklusi povezani su sa hipotireodizmom, dok kraća, manje obilna menstrualna krvarenja i proređeni ciklusi nastaju kod hipertireoidizma.
  6. Porodična anamneza – ukoliko je neko iz porodice imamo probleme sa štitnom žlezdom, povećan je rizik za nastanak nekog tiroidnog poremećaja.
  7. Problemi sa holesterolom– povišen holesterol u krvi, naročito ako ne reaguje na dijetu, fizičku aktivnost i lekove, mogu biti posledica hipotireoidizma. Neobično niske vrednosti holesterola mogu ukazivati na povećanu funkciju štitne žlezde.
  8. Depresija i anksioznost – karakterišu se iznenadnim promenama raspoloženja i afekta. Depresija je povezana sa hipotireoidizmom, dok su anksioznost i napadi panike u vezi sa hipertireoidizmom.
  9. Promene u  težini –  uvećane težine, iako niste smanjili fizičku aktivnost ili povećali unos hrane, može ukazati na hipotireoidizam. Gubitak u težini, bez pojačane fizičke aktivnosti i redukovanja u ishrani, može biti znak hipertireoidizma.
  10. Umor – iscrpljenost po buđenju ili osećaj da 8-10 sati sna nije dovoljno za  pravilno funkcionisanje, ili potreba za popodnevnim odmorom, mogu biti znakovi  hipotireoidizma. Ali i nesanice koje uzrokuje hipertiroidizam, mogu onesposobiti organizam da pravilno funkcioniše narednog dana.

PRIMED 7 tiromed je prirodni dijetetski suplement na bazi meda, joda i etarskih ulja oraha. Na prirodan način reguliše probleme sa tiroidnom žlezdom i to kod hipotireoze, uzrokovane nedostatkom joda ili Hashimoto tireoiditisom. Da bi štitna zlezda lučila dovoljnu količinu hormona neophodni su joj jod, vitamini A i E, magnezijum, selen. PRIMED 7 – TIROMED, sadrži jod koji je potreban organizmu. PRIMED 7 tiromed uspešno, na prirodan način povećava nivo joda u organizmu.

Primed 7 tiromed

PRIMED 10 je prirodni dodatak ishrani na bazi meda, polena, propolisa i matičnog mleča.  Utiče tako što na prirodan način reguliše rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem I stabilizuje nivo hormona, te se može preporučiti kod nepravilnog rada štitne žlezde, kako kod hipotireoidizma tako I kod povećane funkcije štitne žlezde – hipertireoidizma.

Primed 10 forte plus