PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Znaci i simptomi osteoporoze

osteoporozaOsteoporoza je hronično, progresivno stanje kod kog dolazi do postepenog gubitka koštane mase. Gubitak koštane mase može biti brži ili sporiji, i od stepena izraženosti zavise i simptomi koji mogu postojati.

U početku razvoja, ne postoje tipični znaci i simptomi koji jasno ukazuju na osteoporozu. Kada dođe do značajnog gubitka koštane mase, dolazi do pojave simptoma slabosti (krtosti) kostiju. Ti simptomi uključuju:

  • Bol u leđima i duž kičmenog stuba, usled slabljenja ili preloma pršenskih tela.
  • Smanjenje visine, koje takođe nastaje usled degenerativnih promena na kičmenom stubu.
  • Povijenost ka unapred (pogrbljenost).
  • Prelomi kostiju koji nastaju usled minimalnog opterećenja javljaju se u uznapredovalom stadijumu osteoporoze. Kod veoma izraženog gubitka koštane mase, nekada do preloma dolazi čak i bez opterećenja, što može biti otežavajući faktor u postavljanju dijagnoze preloma, jer ne postoji podatatak o padu ili pritisku na neki deo tela koji navodi na sumnju o prelomu.

Kada je u pitanju tretman osteoporoze, izbor leka i početak tretmana zavisi od izraženosti gubitka koštane mase. Ukoliko je rizik za prelom kostiju mali, u početku se savetuje promena stila života, vežbe za jačanje mišića i ispravno držanje tela. Ishrana sa optimalnim unosom kalcijuma je sastavni deo prevencije i tretmana smanjene gustine kostiju.

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti za nadoknadu kalcijuma preporučujemo upotrebu preparata PRIMED 3 Kreći se lako. PRIMED 3 je prirodan preparat na bazi meda i minerala koji obezbeđuje optimalan dnevni unos kalcijuma. Preparat je pogodan za vremenski neogranićenu primenu, bez neželjenih efekata. Preporučuje se svim osobama koje imaju potrebu za nadoknadom kalcijuma, u slučaju osteopenije ili osteoporoze.