PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Gljiva koja otklanja simptome alergijskog rinitisa

ganodermaReishi, poznata i pod nazivima Ling Zhi i Ganoderma lucidum je vekovima poznata i korišćena gljiva u kineskoj narodnoj medicini. Iako se Reishi može naći u hrastovim šumama i na našim prostorima, tek odnedavno se govori više o njenim mnogobrojnim pozitivnim dejstvima na zdravlje ljudi. Naravno, najviše interesovanja se pridaje njenon antikancerogenom dejstvu. Pored antikancerogenog, Reishi pokazuje i antioksidativno, imunomodulatorno, antivirusno i antibakterisko dejstvo, a povoljno utiče i na regulaciju nivoa šećera u krvi.

Ovde ističemo njeno imunomodulatorno dejstvo, čija korist se najviše ogleda u smanjenju tegoba koje prate alergijski rinitis. Smatra se da Reishi ovo svoje dejstvo ostvaruje preko aktivnih supstanci sa antiinflamatornim i antivirusnim osobinama, i podstičući eliminaciju sekreta iz disajnih puteva. Dodatno, Reishi sadrži i antialergijske supstance koje smanjuju oslobađanje histamina, glavnog medijatora alergijskih reakcija. Sve to zajedno dovodi do olakšavanja tegoba koje prate alergijski rinitis, kao što su kijanje, curenje iz nosa i zapušen nos. Svakako, najbolje je početi sa korišćenjem pre pojave karakterističnih simptoma, da bi se postigli najbolji efekti.

Ako se uzme u obzir da reakcije preosetljivosti leže u osnovi drugih poremećaja, kao što je astma, jasno je da je opravdano korišćenje Reishi gljive kao pomoćnog sredstva i u tretmanu ovog stanja.

Alergijski rinitis i astma često mogu biti udruženi sa virusnom infekcijom disajnih puteva, što otežava i usporava oporavak. Reishi i ovde može biti od pomoći, sa svojim izraženim antivirusnim dejstvom.

Studije u kojima se došlo do ovih rezultata deluju obećavajuće. Međutim, potrebno je više studija na ljudima koje bi mogle pokazati pravi značaj i dejstvo Reishi pečurke u tretmanu reakcija preosetljivosti.