PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Zapaljenje bubrega

bubrezi

Zapaljenje bubrega je jedna od najčešćih bolesti bubrega, njen izazivač je bakterija i to u najvećem broju slučajeva Escherichia coli. Pijelonefritis može biti akutni i hronični. Akutni pijelonefritis je iznenadna upala bubrega, koja ako se ne leči može preći u hronični pijelonefritis koji dovodi do nepopravljivih oštećenja na tkivu bubrega. Često se na kraju završava bubrežnom insuficijencijom koja se leči jedino transplantacijom bubrega.

Uzročnici pijelonefritisa su bakterije koje kolonizuju debelo crevo. One iz spoljašnje sredine prolaze kroz uretru i dolaze do mokraćne bešike. Tu mogu da se zaustave praveći infekcije ili pak da se ushodno prošire kroz uretere sve do tkiva bubrega izazivajući pijelonefritis. Kod žena je uretra kraća i bliža analnom otvoru tako da bakterije lakše mogu da stignu do mokraćnih kanala. Zbog tih anatomskih karakteristika su kod žena urinarne infekcije četiri puta češće nego kod muškaraca.

Veoma često neke anatomske anomalije, suženja ili pak refluks mogu biti faktori koji značajno doprinose razvoju pijelonefritisa. Refluks je anomalija, može biti urođena ili stečena. Urin prilikom mokrenja umesto u samo jednom smeru, ka spolja, teče i u smeru ka unutra, prema ureterima i bubrezima. To je anomalija koju je teško ispraviti i koja doprinosi razvoju infekcije.

Simptomi akutnog zapaljenja bubrega su prožimanje drhtavice kroz celo telo, visoka temperatura i bolovi u zglobovima i mišićima. Zatim se javlja osetljivost u slabinama. Prisutni su glavobolja, gubitak apetita, malaksalostTakodje dolazi do iritirajućih simptoma: promene boje mokraće, učestalog mokrenja, bola i peckanja pri istom. Bolovi se održavaju na jednoj jačini, povećavaju se ako se osoba kreće. Treba ih razlikovati od stomačnih bolova i bolova usled kamena u mokraćnim kanalima jer se oni javljaju u talasima.

Pacijenti sa hroničnim pijelonefritisom mogu imati akutnu infekciju a da pri tome nemaju simptoma ili su oni blagi, skoro neprimetni. Vise neprimećenih i nelečenih infekcija mogu kod njh voditi u potpuno otkazivanje rada bubrega.

Pijelonefritis se leči na prvom mestu antibioticima. Bakterija se identifikuje urinokulturom i određuje se terapija prema antibiogramu. Simptomi se povlače nakon nekoliko dana primene antibiotika, ali terapija bez obzira na to mora trajati 21 dan. Nekad je potrebna i hirurska intervencija u cilju popravljanja anomalija koje pospešuju razvoj infekcije. Nakon prestanka uzimanja terapije obično se radi kontrolna urinokultura da bi se isključila mogućnost opstajanja infekcije.

Zapaljenje bubrega je najbolje sprečiti, prepoznati manje infekcije, lečiti ih na pravi način da ne dodje do daljih komplikacija.

Prirodni preparat Primed 6 urinarius deluje kao pomoć kod oboljenja mokraćnih kanala i bubrega. Sadrži prirodni med, semenke bundeve i vitamine B1, B2, C i E. Obilje antioksidanasa protektivno deluje na ceo mokraćni sistem, sprečava pojavu infekcije. Ovaj prirodni preparat jača mokraćni sistem, smiruje upale, blagim diuretičnim efektom pospešuje izbacivanje suvišne vode iz organizma.Prirodni preparat Primed 9 brusnica kao prirodni antibiotik pospešuje izbacivanje bakterija iz mokraćnih kanala. Pored antibiotskog dejstva ovaj prirodni preparat sadrži antioksidanse koji održavaju zdravlje mokraćnih kanala. Redovnom upotrebom ovog prirodnog preparata sprečavate manje infekcije koje dovode do mnogo ozbiljnijeg zapaljenja bubrega.