PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodni lekovi protiv zujanja u ušima

tinitus

Tinitus je hronično zujanje u ušima, iako ponekad to zvuči kao rika ili tutnjava. Lekari zapravo ne znaju šta izaziva zujanje u ušima i često bezuspešno pokušavaju da ga ublaže. Na svu sreću, prirodni metodi mogu da pomognu.

  • GINKO BILOBA – stotine evropskih ispitivanaj potvrdilo je upotrebu standardizovanog ekstrakta ginka za čitav niz stanja koja prate starenje, uključujući zujanje u ušima, vrtoglavicu, gubitak pamćenja i lošu cirkulaciju. Aktivni sastojci koji se nalaze u listu ginka –ginkolidi– javljaju se u isuviše razblaženim koncentracijama da bi se koristilli čajevi ili tinkture ove biljke. Ginko treba uzimati u vidu standardizovanog ekstrata u razmeri 50:1, što znači da je prerađeno 25 kilograma listova ginka da bi se dobilo pola kilograma ekstrakta. Većina stručnjaka preporučuje uzimanje po 40 miligrama ekstrakta ginka triput dnevno za lečenje zujanja u ušima.
  • SUSAM – kineski travari preporučuju seme susama za lečenje zujanja u ušima, zamućenja vida i vrtoglavice. Ukoliko želite da isprobate seme susama, verovatno neće škoditi da ga stavljate u hranu. Možete da probate i tahini, namaz nalik puteru od kikirikija, napravljen od semena susama ili alvu, slatkiš od susama.
  • SPANAĆ i ostale namirnice koje sadrže cink – povećajte količinu unetog cinka putem hrane. Bogati izvori cinka su: SPANAĆ, peršun, brokoli, krastavac, pasulj, crni grašak, suve šljive i špargle.
  • Lekovite biljke koje treba izbegavati ukoliko vas muči zujanje u ušima – ne treba uzimati lekovito bilje na bazi aspirina ( koru vrbe, meduniku i zimzelen) i aspirin. Velike doze aspirina mogu da izazovu zujanje u ušima. Do pogoršanja kod zujanja u ušima mogu da dovedu i cinhona, crni glog i planika.