PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Vitamini za bolju krvnu sliku

Za dobru krvnu sliku je pre svega neophodna zdrava i raznovrsna ishrana. Čest je slučaj da nije samo nedostatak gvožđa u organizmu uzrok postojeće anemije. I drugi nutritijenti i vitamini su neophodni da se eritropoeza normalno odvija. U slučaju da ishrana ne obezbeđuje dovoljno proteina tj. aminokiselina koje učestvuju u izgradnji hemoglobina, to se može odraziti na krvnu sliku i nastanak anemije. Takođe, nedostatak minerala bakra može da dovede do anemije i takva vrsta anemije ne reaguje na terapiju preparatima gvožđa.
Vitamin A je jako važan za sintezu crvenih krvnih zrnaca. U slučaju njegovog nedostatka smanjuje se stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe se ne troši, njegove rezerve u koštanoj srži i jetri se povećavaju. U ovom slučaju davanje preparata gvožđa ne dovodi do izlečenja anemije, već naprotiv do pogoršanja stanja u smislu stvaranja viška gvožđa u organizmu. Prirodni izvori vitamina A su voće i povrće narandžastih boja: šargarepa, breskve, kajsije, bundeva, a izvori životinjskog porekla: žumance jajeta, riba, džigerica, mleko i mlečni proizvodi.
Vitamin C učestvuje u metabolizmu gvožđa i folne kiseline. Vitamin C ima višestruku ulogu u formiranju eritrocita pa njegov nedostatak dovodi do različitih oblika anemije: normocitne, normohromne, hipohromne, makrocitne. Takođe, vitamin C poboljšava usvajanje gvožđa iz prirodnih izvora, olakšava njegovu apsorpciju u crevima, pa je zato poželjno uzimati ih zajedno.
Vitamin E je antioksidans i kao takav sprečava delovanje slobodnih radikala koji neutrališu hemogobin i uništavaju belančevinastu opnu eritrocita. Zbog oštećenja memebrane eritrocita, nedostatak vitamina E može da dovede do hemolizne anemije,koja se uglavnom sreće kod prevremeno rođenih beba. Izvori ovog vitamina se nalaze u orasima, lešnicima, bademima, hladno ceđenim biljnim uljima.
Vitamin B2 ili riboflavin je vitamin čiji nedostatak izaziva oštećenje eritrocitne loze u koštanoj srži, zbog čega je smanjeno stvaranje crvenih krvnih zrnaca i do nastanka anemije. Riboflavin spada u vitamine B kompleksa i nalazi se u zelenom lisnatom povrću, spanaću i brokolima.
Vitamin B6 ili piridoksin je neophodan za formiranje eritrocita. Ko njegovog nedostatka nastaje hipohromna anemija, kod koje manjak hemoglobina ne može da se koriguje preparatima gvožđa. Prirodni izvori riboflavina su meso, živina, mleko, pasulj, leblebije, pasulj, banane, šargarepa…
Bakar je mineral čiji nedostatak dovodi do hipohromne anemije koja ne reaguje na terapiju gvožđem. Pored smanjenja eritrocita, dolazi i do smanjenja broja neutrofilnih leukocita i do degenerativnih promena u eritroblastima iz kojih nastaju crvena krvna zrnca. Bakra ima najviše u morskim plodovima, integralnom pecivu, pasulju, grašku, soji i jezgrastom voću.
Nedovoljan unos belančevina dovodi do normocitne – normohromne anemije blažeg stepena. Kod ljudi na strogoj dugotrajnoj dijeti pad hemoglobina može da bude značajan. Izvori belančevina su mleko, mlečni proizvodi, meso jaja, pasulj, grašak, soja i druge mahunarke,kao i orašasti plodovi.

primed5feromed

Prirodni preparat Primed 5 feromed je efikasno sredstvo koje, zahvaljujući svom sastavu na bazi koprive, reguliše anemiju koja je uzrokovana nedostatkom gvožđa u organizmu.