PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Važnost joda za organizam

so

Jod je jedan od 22 oligoelemenata koji je od vitalnog značaja za normalan rast i razvoj ljudskog organizma. Oko 60% joda u ljudskom telu se skladišti u štitnoj žlezdi.Jod ne može da se proizvede, nego se mora hranom unositi u organizam. Jod kao mikroelement igra veoma važnu ulogu u normalnom funkcionisanju štitne žlezde, koja luči hormone T3 i T4 koji kontrolišu gotovo sve metaboličke procese tela. Bez joda, tiroidni hormoni ne mogu da budu sintetizovani.
Jod takođe ima ulogu u optimalnom iskorišćavanju unetih kalorija, čime se sprečava sladištenje energije u vidu masnih naslaga. Neke od uloga joda u organizmu su i uklanjanje toksina iz tela i u iskorišćavanju raznih mineralnih materija, poput kalcijuma i silicijuma.
Simptomi nedostatka joda
Nedostatak joda može dovesti do ozbiljnih poremećaja u telu. Ovi simptomi uključuju poremećaj rada štitne žlezde, gušavost, depresiju, mentalnu retardaciju, smanjenje radne sposobosti, pad koncentracije,veliki dobitak na težini, smanjenje plodnosti, grubu i suvu kožu, rizik od prevremenog porođaja, umor, zatvor. U težim oblicima nedostatka joda javlja se mentalna retardacija, poznata kao endemski kretenizam. Prema podacima SZO nedostatak joda je jedan od vodećih uzroka mentalne retardacije širom sveta.
Važni izvori joda
Jod je u velikim količinama prisutan u morskim biljkama i životinjama, uključujući morske školjke, alge i druge plodove mora. Neke alge mogu i da apsorbuju jod iz morske vode,što ih čini značajnim izvorima joda. Dobro je da uključite u ishranu i konzerviranu ribu poput sardine, tunjevine, zatim jastoge, bakalar, ribu iverak, haringu, smuđ, lososa, brancin i škampe. Beli luk, pasulj, blitva, susam, soja, jezgrasto povrće, žitarice i spanać su bogati jodom. Jodirana so je još jedan važan izvor joda, čak se u nekim zemljama jod dodaje u testo kao stabilizujući agens u pekarskoj industriji.Dnevne potrebe za jodom su veoma male i iznose svega oko 200 mikrograma za odraslog čoveka. Jod je potreban da obezbedi pravilan razvoj i metabolizam organizma. Neke od važnih uloga i aspekata na koje jod u organizmu utiče su i:
Metabolizam. Jod utiče na proizvodnju hormona štitne žlezde, koji su direktno odgovorni za kontrolu metabolizma u telu. Brzina metabolizma utiče na funkciju mnogih sistema i organa u telu, kao i na procese u organizmu, uključujući apsorpciju hrane, ciklus spavanja, transformaciju kalorija u korisnu energiju. Hormoni štitne žlezde, tiroksin i trijodtironin imaju uticaj i na srce, krvni pritisak, telesnu težinu i temperaturu. Telo održava bazalni metabolizam uz pomoć ovih hormona, koji takođe utiču i na sintezu proteina.
Nivo energije.Jod ima važnu ulogu u održavanju optimalnih nivoa energije u telu, obezbeđuje efikasno iskorišćavanje kalorija ne dozvoljavajući da se deponuju kao višak masti.
Zdravlje kose, kože, noktiju, zuba. Jod u organizmu omogućava formiranje zdrave i sjajne kose i kože, zdravih  zuba i noktiju. Jod je važan element u nezi kose i njegov nedostatak može dovesti do gubitka dlake. Pored toga, jod povećava snagu folikula ,popravlja jačinu i kvalitet same dlake.
Reproduktivni sistem. Jod pomaže normalan rast i razvoj reproduktivnih organa. Dovoljna količina joda kod trudnica je od suštinskog značaja za sprečavanje prevremenog porođaja i razvoja kretenizma kod novorođenčadi. Pritom je jod najvažniji za formiranje zdrave i razgranate neuronske mreže fetusa, a nedostatak joda u trudnoći, ali i tokom dojenja, uzrokuje ozbiljne mentalne bolesti kod deteta, smanjen koeficijent inteligencije, poremećaj pažnje i hiperaktivnost, oštećenje sluha…
Pored uticaja na zdravlje bebe nakon rođenja, nedostatak joda može uticati čak i na začeće i njegov nedostatak može dovesti do neplodnosti.
Jedan od problema sa kojim se trudnice često suočavaju je nedostatak joda jer se jod u trudnoći pojačano troši za potrebe bebe kao i za proizvodnju mleka nakon porođaja. Jod prelazi u majčino mleko i pojačano se troši u laktaciji. Studije su pokazala da trudna žena ili ona koja doji može dnevno izgubiti više od njenih dnevnih potreba za jodom koje unosi hranom i to može dovesti do, po nju i po novorođenče, ozbiljnih gubitka joda .
Jačanje imunog sistema. Štitna žlezda ima i druge brojne funkcije. Ona ima ulogu i u jačanju imunog sistema. Jod ima ulogu u neutalisanju slobodnih radikala.Kao i vitamin C stimuliše jod povećava aktivnost antioksidanasa u celom telu i na taj način obezbeđuje snažan odbrambeni sistem protiv različitih bolesti. Neke studije su pokazale da jod štiti moždane ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala vezivanjem za masne kiseline u ćelijskim membranama, ostavljajući manje prostora za štetno dejstvo slobodnih radikala.
Fibrocistična bolest. Jod se pokazao vrlo efikasnim u lečenju fibrocistične bolesti dojki koju karakteriše formiranje benignih, bolnih kvržica, a rezultati istraživanja pokazuju da je delotvoran čak u oko 65-70% slučajeva. Odlično je sredstvo za terapiju cista na jajnicima i sindroma policističnih jajnika. Studije su pokazale značajnu povezanost između molekula joda i smanjenja simptoma i znakova fibrocistične bolesti dojki.
Prevencija raka. Verovatno najvažnija svojstva joda, pored njegovog uticaja na štitnu žlezdu su njegova antikancerogena svojstva. Neke studije su pokazale da se ćelije raka skupljaju nakon što im se ubrizga jod, čak može doći i do njihove smrti i zatim maligne ćelije bivaju zamenjene zdravim ćelijama. Tačan mehanizam ovog dejstva nije poznat, ali studije su otkrile ovu pozitivnu vezu.
Što se tiče raka štitne žlezde, jod se pokazao kao neophodan u sprečavanju ovog izuzetno opasnog oblika raka. Studije su pokazale da oboleli od ove bolesti pokazuju poboljšanje stanja nakon unosa joda, i pojava raka štitne žlezde je daleko češća kod ljudi koji pate od nedostatka joda. U suštini, jod je i preventiva i lek kod obolelih od raka štitne žlezde.
Uloga joda u detoksikaciji organizma. Jod otklanja štetne materije u organizmu kakve su fluoridi, olovo, živa, biološki toksini. Jod ima i određeno antibakterijsko dejstvo, naročito protiv bakterije Helicobacter pylori, koja izaziva infekciju želuca i koja je povezana sa pojavom raka želuca.

Primed 7 tiromed je prirodni preparat na bazi meda, joda, vitamina i minerala iz prirodnih sastojaka. Kao takav,ovaj preparat na potpuno prirodni način nadoknađuje jod u organizmu i omogućava optimalno funkcionisanje svih organa kojima je jod, kao mikroelement neophodan. Preporučuje se za poboljšanje kvaliteta kose, kože, noktiju, kod osoba sa smanjenom funkcijom štitne žlezde, kao preventiva različitim malignim oboljenjima, u slučaju povećanih potreba organizma za jodom.

Primed 7 tiromed

 PRIMED 7 TIROMED možete kupiti u Primed biljnoj apoteci i u Primed biošopovima. Sve informacije možete dobiti na brojevima telefona 0113912431, 0113288948, 0112710039. Cena preparata je 1490,00 din.