PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Fizička aktivnost i dijabetes

Dijabetes

Redovna fizička aktivnost, u koju ne ubrajamo obavljanje svakodnevnih kućnih aktivnosti je veoma važna kako za zdrave osobe, tako i za one obolele od dijabetesa.

Osobe kojima je dijagnostikovan dijabetes suočene su sa velikom promenom načina života, i potrebno im je vreme da se naviknu na izmenjen režim ishrane, uzimanje tableta ili insulina, kao i drugih lekova za prevenciju komplikacija dijabetesa. Fizička aktivnost doprinosi regulaciji nivoa šećera, i dugoročno gledano ima značajan udeo u smanjivanju komplikacija same bolesti.

Za obolele od dijabetesa najbolje su blage aerobne vežbe dužeg trajanja. Šta to znači? Znači da je bolje  sat vremena šetati laganim tempom, nego petnaest minuta intenzivno trenirati. Vožnja bicikla i plivanje su takođe dobar izbor. Fizička aktivnost umerenog intenziteta poboljšava iskorišćavanje glukoze u ćelijama i tkivima i na taj način doprinosi regulaciji glikemije. Nakon treninga kod osoba koje koriste insulin može doći do smanjenja potrebe za insulinom, tako da je potrebno korigovati terapiju da ne bi došlo do neželjenog prekomernog pada glikemije. Preporučljivo je imati pri ruci neki slatkiš u slučaju pojave simptoma hipoglikemije.

U toku vežbanja, kao i pre i posle treba unositi dovoljno tečnosti, jer dehidratacija može poremetiti balans šećera u krvi. Obuću i odeću prilagoditi potrebama. Ne nositi usku obuću koja kompromituje cirkulaciju krvi u stopalima.

Koliko dugo i koliko često treba vežbati? U početku pola sata laganog vežbanja tri do pet puta nedeljno, a postepeno produžavati trajanje aktivnosti, i povećati broj dana u toku nedelje. Osobe koje žele da povećaju intenzitet, treba to da čine postepeno i uz lekarsku kontrolu zdravstvenog stanja.