PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Proširene vene, šta pomaže?

kesten

Proširene vene su najčešće oboljenje krvnih sudova nogu. Kao pomoć kod ovih problema najčešće se koriste kremovi i gelovi kao i peroralni oblici biljnih preparata.
Proširene vene na nogama su česta bolest savremenog društva. Statistički nešto češće pogađa ženski pol, oko 25-40 odsto ženske populacije i 20-30% muške populacije. Uzrok proširenih vena na nogama može biti genetski, može se javiti kao posledica produženog stajanja ili sedenja, kao i u toku trudnoće. Terapija hormonima i kontracepcija takođe mogu biti neki od uzroka pojave proširenih vena.
Prevencija proširenih vena
Kod proširenih vena je jako važno raditi na prevenciji njihovog nastanka. Važna je edukacija bolesnika i razni vidovi samopomoći. Fizička aktivnost i vežbanje su jako bitni, a u slučaju viška kilograma važno je vratiti se na normalnu težinu. Izbegavanje stajanja i sedenja u istom mestu duži deo dana ja jako bitan. U toku odmora  potrebno je izdići donje ekstremitete na uzvišeno, iznad nivoa srca, barem pola sata na dan. Izbegavajte konzumaciju alkohola jer alkohol uzrokuje dodatno proširenje krvnih sudova. Kompresivne čarape mogu u bitnoj meri pomoći kod olakšavanja simptoma bolesti.
Lečenje proširenih vena se može započeti preparatima koji se uzimaju oralno ili u obliku krema i gelova za masiranje. Ovi biljni preparati mogu ublažiti tegobe kod već nastalih problema i usporiti ili sprečiti dalje napredovanje bolesti. Masti i kreme sa svojim aktivnim sastojcima prodiru kroz kožu i učvršćuju zidove krvnih sudova. Kada proširene vene ne stvaraju samo estetski problem, već počinju i da remete normalno funkcionisanje, predstavljaju zdravstveni problem i u tom slučaju treba potražiti pomoć i mišljenje lekara, eventualno vaskularnog hirurga.
Prirodni preparati za proširene vene
Aesculus hippocastanum L., Hippocastanaceae – divlji kesten
Seme divljeg kestena sadrži 3 do 6 procenata triterpenskih saponina nazvanih escin, sadrži flavonoide, vitamin B i C, sterole, polisaharide, masno ulje, belančevine i minerale. Escin deluje antisksudativno i antiedematozno (protiv stvaranja otoka), povećava otpornost i čvrstoću zidova krvnih sudova i smanjuje oštećenja kapilara. Ekstrat divljeg kestena smanjuje edeme i smanjuje oštećenja kapilara tako da je odlično sredstvo i kod lečenja hemoroida, bolesti vena i limfnih sudova. Ova delovanja su potvrđena i kliničkim studijama.
Na tržištu postoje preparati koji sadrže ekstrakte divljeg kestena u obliku tableta (kapsula), krema, gelova. Kreme i gelovi namenjeni su osobama koje imaju proširene vene, osobama koje puno stoje i koje imaju grčeve u nogama.
U fitoterapiji postoji nekoliko proizvoda koji sadrže standardizirani ekstrakt iz listova divljeg kestena. Ti preparati preporučuju se kao sredstva u lečenju hemoroida i upale vena.
Vitis vinefera, Vitaceae – vinova loza
Vinova loza se koristi i u medicinske i u prehrambene svrhe. Od aktivnih supstanci sadrži polifenole (resveratrol, prontocijanidine i flavonoide.
Resveratrol je polifenol prisutan u biljkama. Njegovi najpoznatiji izvori su crno vino i kožica crnog grožđa (Grape seed extract, Grape skin extract, Vitis extractum siccum, Vitis viniferae extractum).Biljke stvaraju resveratrol kada su izložene mehaničkom ili UV zračenju i prilikom odbrane od insekata. On učestvuje u unutarćelijskim procesima odgovornim za antioksidacijsku zaštitu, za stvaranje energije u mitohondrijama, supresiji onkogenih virusa, obnavljanje molekula DNK i time direktno utiče na usporavanje procesa starenja. Prvo otkriće vezano za resveratrol je kardioprotektivno delovanje crnog vina. Ovo važno otkriće je nazvano francuski paradoks. Ovaj termin je vezan za francusku populaciju kao onu sa najmanje kardiovaskularnih oboljenja. Glavna dejstva resveratrola su smanjenja lipida i holesterola u krvi, sniženje krvnog pritiska, smanjenje agregacije trombocita, poboljšavanje funkcije endotela krvnih sudova. Upravo ova važna kombinacija dejstava ekstrata crnog grožđa se i koristi u prevenciji i lečenju oboljenja krvih sudova. Zahvaljujući ovakvim dejstvima, resveratrol je važan i čest sastojak u kremama za lečenje proširenih vena.
Preparati na tržištu sadrže optimalnu kombinaciju ekstrakata divljeg kestena. U nekim kremama možemo pronaći i dodatke mentola i eukaliptusa (izazivaju osjećaj hlađenja), nevena (deluje protuupalno), hamamelisa, zelenog čaja, ekstrakta bora, gotu-kole, lekovitog kokotca, veprine.

BRĐANSKI MELEM PROTIV PROŠIRENIH VENA

brđanski

Najvažniji aktivni princip ovom melema, koji ga razlikuje od ostalih, je escin iz ekstrakta divljeg kestena. On pojačava elastičnost vena dugoročno, uzrokujući njihovo sužavanje (venokonstrikciju), tako da budu bliže zdravom stanju, kao kada nisu bile proširene.
Svi aktivni principi kestena i ostalih sastojaka ovog melema deluju antiinflamatorno (protivupalno), Dejstvo preparata na vene nogu je jednako efektivno kao dejstvo kompresivnih zavoja.

Pored hladno ceđenog maslinovog ulja, biljnog i pčelinjeg voska, i još 11 biljaka, Brđanski melem protiv proširenih vena sadrži ekstrakt divljeg kestena i etarska ulja limuna i lavande.

Preparat možete nabaviti u Primed biljnoj apoteci i Primed biošopovima. Sve informacije na brojevima telefon 0113912431, 0113288948, 0112710039.