PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Uzroci pojave ekcema kod dece

Jedinstven uzrok za pojavu ekcema još uvek nije utvrđen. Ono što je naučnicima poznato je da do ispoljavanja ekcema dolazi pod međusobnim delovanjem naslednih faktora i faktora sredine.

Okidač za pojavu kožnih simptoma može da bude bilo koji faktor iz spoljašnje sredine koji “isprovocira” imunološki sistem.

Takođe, Poznato je da je pojava dečijeg ekcema češća kod dece čiji bliski srodnici imaju neki od autoimunih poremećaja.

Karakteristični simpromi ekcema posledica su razvoja zapaljenske reakcije na koži praćene crvenilom, svrabom, iritacijom.

Izgled i predilekciona mesta ispoljavanja simptoma ekcema se razlikuju kod dece u zavisnosti od uzrasta.

Koji su mogući okidači ekcema kod dece?

  • Isušivanje kože
  • Delovanje spoljnih iritanasa (sredstva za higijenu kože, deterdženti)
  • Visoka temperatura i znojenje
  • Infekcija
  • Alergeni iz spoljašnje sredine (polen, perut kućnih ljubimaca i dr.)

Do pogoršanja simptoma ekcema može doći u toku zimskih meseci, kada je vazduh hladan i suv, što olakšava isušivanje i oštećenje kože.

Koja je razlika između ekcema i atopijskog dermatitisa kod dece?

Ekcem je zajednički naziv za grupu poremećaja koji se manifestuju isušivanjem, iritacijom i upalnom reakcijom na koži. Dermatitis u bukvalnom prevodu označava upalni proces na koži, što je i osnovna pojava kod ekcema, tako da se može smatrati sinonimom.

Atopijski dermatitis je jedan od najčešćih oblika ekcema, koji po podacima iz USA postoji kod oko 13% dece uzrasta do 18 godina.

U tretmanu ekcema kod dece veoma je važno poznavati provocirajuće faktore, njihovo očekivano vreme delovanja (npr. vezano za sezonu) kako bi se pravovremeno uočio problem i pristupilo odgovarajućem tretmanu.

Tretman ekcema bi trebalo da uključuje tretman aktivnih simptoma kao i odgovarajuću negu i zaštitu kože u cilju prevencije daljeg napredovanja i ponovne pojave simptoma.

Od prirodnih proizvoda koji ispoljavaju blagotvorno dejstvo kod ekcema kod dece posebno se izdvaja PRIMEDERMA formula.

PRIMEDERMA nudi 2 formule: BEBICA ATOPIK BALZAM i BEBICA ATOPIK KREMU koje najbolje dejstvo ispoljavaju kada se zajedno primenjuju.

BEBICA ATOPIK BALZAM je prirodan proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i pomoćnih supstanci. Izabrani sastojci u uravnoteženom odnosu deluju umirujuće na aktivne simptome atopijskog dermatitisa: ublažavaju iritaciju, crvenilo i svrab kože, pospešuju epitelizaciju tkiva i čine kožu mekanom, glatkom i elastičnom.

BEBICA ATOPIK KREMA  je prirodan proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i vitamina. Izabrani aktivni sastojci u uravnoteženom odnosu ostvaruju trostruko dejstvo u nezi i regeneraciji atopične kože: sprečavaju isušivanje, hidratizuju i omekšavaju kožu; revitalizuju narušenu barijernu funkciju kože; i sprečavaju ponovnu pojavu simptoma iritacije, crvenila i svraba.

PORUČITE BEBICA SET ZA TRETMAN EKCEMA KOD DECE: BEBICA ATOPIK SET