PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Oboljenja žučne kese

Žučna kesa je mali kruškoliki, šuplji organ koji služi kao rezervoar žuči. Nalazi se u neposrednom odnosu sa jetrom, povezana žučnim kanalima sa jetrom i tankim crevom. Žuč je materija koja ima važnu ulogu u olakšavanju varenja masti. U slučaju poremećaja rada žučne kese ili jetre, mogući su i poremećaji varenja.

Koje su najčešće bolesti žučne kese?

  • Kamen u žučnoj kesi nastaje kada se materije kao što su holesterol, bilirubin i soli talože u žučnoj kesi i formiraju manje ili više čvste kamenčiće različite veličine. Manji žučni kamenčići uglavnom ne dovode do pojave simptoma poremećaja varenja, ili su ovi simptomi nedovoljno izraženi da bi probudili sumnju na poremećaj rada žučne kese. Ukoliko se radi o većim kamenčićima (promera većeg od 5mm), oni su takođe uglavnom “mirni”, ali, za razliku od manjih kamenčića, ukoliko dođe do pomeranja ovih većih kamenčića ka glavnom žučnom kanalu, poastoji rizik od zaglavljivanja i pojave žučne kolike.
  • Zapaljenje žučne kese je obično izazvano prisustvom kamenčića u žučnoj kesi. Praćeno je nelagodnošću i bolom, koji se tipično pojačava nakon unosa hrane koja izaziva kontrakciju žučne kese. Može da bude praćena jezom, drhtavicom, povišenom temperaturom i pojavom žutice. Razlikuje se akutni i hronični holescistitis.
  • Holedoholitijaza nastaje kada kamenčić iz žučne kese krene ka holedohusu, ali se zaglavi i onemogućava pražnjenje žučne kesice. Holedoholitijaza izaziva veoma intenzivan bol u gornjem abdomenu, mučninu, povraćanje, žuticu, i pojavu bele (aholične) stolice.
  • Bilijarna diskinezija je poremećaj normalne pokretljivosti žučne kese. Može da bude posletica holecistitisa koji duže traje, a za posledicu ima poremećaj pražnjenja žuči i pojavu odgovarajućih abdominalnih tegoba.
  • Polipi su izrasline unutar žučne kese koje uglavnom ne izazivaju neke smetnje. Ukoliko se otkriju, uglavnom se prate. Međutim, ukoliko se radi o polipima većim od 1cm, savetuje se uklanjanje, zbog mogućeg razvoja malignog procesa.
  • Karcinom žučne kese spada u ređe oblike karcinoma. S’ obzirom na odsustvo ranih tipičnih simptoma, koji su uglavnom isti kao i simptomi koji prate upalu ili žučne kamence, dijagnoza se postavlja uglavnom u odmakloj fazi bolesti, kada su mogućnosti za uspešno lečenje značajno manje.

Tekst je informativnog karaktera i ne može da zameni stručno mišljenje i pregled nadležnog lekara. Sve informacije i saveti na ovoj stranici služe isključivo u edukativne svrhe. Za sve informacije o vašem zdravlju i prepoznatim simptomima obratite se nadležnom lekaru.