PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Uzroci nastanka gastritisa

Gotovo da nema osobe koja bar jednom nije imala problem sa gastritisom, ili upalom želuca. To je zato što ima mnogo faktora koji mogu da izazovu zapaljenje sluznice ovog organa. Čak i kada neko nema nikakvih tegoba, kod njega bi se biopsijom sluznice želuca mogao utvrditi određeni stepen upale. Reč je o takozvanoj kontrolisanoj inflamaciji.
 
Hrana koju unosimo nije sterilna, a naš imuni sistem reaguje na antigene unete hranom.
 
Ipak, neki mnogo teže podnose gastritične tegobe, a one zavise od uzroka. Najčešće se javlja osećaj nelagodnosti iznad pupka, rana sitost, odbojnost prema hrani, podrigivanje, a u težim oblicima mučnina i povraćanje.
 
Kod osoba koje su preterano uzimale antireumatike ili preparate acetilsalicilne kiseline, kao i kod infekcije helikobakterom pilori može da se javi takozvani erozivni gastritis. Ponekad je to razlog razlog krvarenja iz želuca koji se manifestuje pojavom učestalih, katranastih stolica ili povraćanjem sadržaja kao talog od kafe. U takvim slučajevima neophodan je hitan endoskopski pregled želuca.
 
Najčešći razlozi upale želudačne sluzokože su infekcija bakterijom helikobakter pilori, uzimanje lekova (antireumatici, preparati acetilsalicilne kiseline), alkohol, refluks žuči kod bolesnika sa kamencima u žučnoj kesici, a upala se može javiti i posle hirurškog vađenja žučne kese.
 
Ređi razlozi pojave gastritisa su infektivni, prisustvo parazita ili virusa, a ponekad se gastritis javlja i kod imunokompromitovanih osoba obolelih od HIV-a, ili kod bolesnika na hemioterapiji. Gastritis može da nastane i kao posledica trovanja kiselinom ili bazom ili posle zračne terapije, a nekada se gastritis javlja u sklopu sistemskih autoimunih bolesti.
 
Dijagnoza se postavlja endoskopskim pregledom i uzimanjem biopsije za patohistološki nalaz. Ako tegobe traju nekoliko dana, reč je o akutnom gastritisu i on se dijagnostički prepoznaje prisustvom određenih vrsta belih krvnih ćelija u sluznici želuca. Iz uzorka sluznice otkriva se i hronični gastritis.
 
Kada gastritis duže traje može da dovede do nastanka karcinoma želuca. Naučno je dokazano da dugotrajna upala izazvana helikobakterijom može da izazove karcinom želuca kao i autoimuni gastritis. Takođe je dokazano da dimljeno, usoljeno meso i riba predstavljaju faktor rizika za nastanak karcinoma želuca. Zbog toga najveću godišnju stopu pojave karcinoma želuca na svetu imaju Japanci, jer najviše jedu dimljenu, usoljenu ribu.
 
Gastritis se leči u zavisnosti od simptoma i uzroka bolesti. Ukoliko se dokaže infekcija helikobakterijom, u lečenju se koriste blokatori protonske pumpe, koji smanjuju lučenje kiseline, i antibiotici. Ukoliko je uzrok uzimanje antireumatika i preparata acetilsalicilne kiseline, neophodna je gastroprotekcija, odnosno uzimanje lekova kao što su blokatori protonske pume ili H2 blokatori.
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRIMED 5 je prirodni preparat na bazi meda i lista koprive. Prirodni aktivni sastojci proizvoda ispoljavaju blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma, kao i kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Aktivni sastojci preparata pokazuju povoljni dejstvo na ublažavanje simptoma gastritisa. Ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa rszličitog porekla.