PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Nega kože sa ekcemom.

Jednom kada uđete u začarani krug ekcema (crvenilo-svrab-nervoza-bolna koža), shvatite da je potrebno mnogo više od odlaska lekaru i uzimanja prepisane terapije. Naime, dok će nekome terapija pomoći i odagnati simptome na neko vreme, kod drugoga će taj efekat izostati ili neće uvek dati zadovoljavajući rezultat. Nisu isti uzroci, okruženje i celokupno stanje organizma i imuniteta kod svih ljudi. Svako ko se duže vreme bavi svojim ekcemom dođe do toga da je potrebna dugoročna, svakodnevna nega, promena navika, ishrane, možda i okruženja da bi se došlo do uzroka ekcema i da bi se on „stavio pod kontrolu“.
Na šta obratiti pažnju?
Izbacivanje iritanasa. Postoje sastojci u kremama i kozmetici koje treba izbegavati, isto se odnosi i na kućnu hemiju. Izbegavanje alergena je takođe za mnoge obavezna stavka u borbi sa ekcemom
Vitamini i suplementi. Savremeni život nas je doveo do mnogih promena, većina ne stiže redovno da vežba, zdravo da se hrani i provodi dovoljno vremena na suncu i čistom vazduhu. Mnoge studije su pokazale da savremeni čovek ima nedostatak vitamina D koji igra ključnu ulogu u našem imunitetu, a veoma je važan i za zdravlje kože. Ljudi skloni atopiji, a naročito oni sa hroničnim oboljenjima, treba da vode računa o vitaminsko-mineralnom statusu svog organizma. Kod izbora suplemenata, ukoliko ste na redovnoj terapiji lekovima, neophodno je da proverite sa vašim lekarom da li je određeni suplement bezbedan za upotrebu sa lekovima koje uzimate.
Ovo su neki vitamini i suplementi koji se uglavnom koriste za poboljšanje stanja ekcema:
Vitamin D3
Riblje ulje (omega 3)
Cink
Selen
Prebiotici i probiotici
Melatonin
Kurkuma
Ulje žutog noćurka
Nega kože sa ekcemom.
Postoje sastojci koji su lako dostupni, a mogu mnogo olakšati tegobe kod ekcema.
Jedan od njih je kokosovo ulje za koje su studije pokazale da smanjuje mogućnost infekcija na koži.
Zatim, hladno ceđeno ulje suncokreta podstiče zaštitnu barijeru kože i održava vlažnost (oprez je potreban kod alergije na suncokret). Sva ulja je dobro nanositi posle kupanja, na još vlažnu kožu.
Vitamin B12 kada se nanosi na kožu ima dokazano pozitivne efekte na ekcem, ali ne postoji kao gotov proizvod na tržištu. Vitamin B12 u prahu se može direktno mešati sa nekom hidratantnom bazom, a ko je vešt može pronaći na internetu recept za kremu sa ovim sastojkom.
Ši buter ima poznata hidrirajuća svojstva i može se naći u puno proizvoda za negu.
Vitamin B3, koji se često može naći pod imenom Niacinamide, pomaže kod crvenila tako što osnažuje zaštitnu barijeru kože.
Nosite adekvatnu odeću. Nosite odeću od prirodnih tkanina koje hlade i imaju glatku teksturu. Smanjite iritaciju izbegavanjem odeće koja je gruba, uska ili grebe. Takođe nosite odgovarajuću odeću po toplom vremenu ili tokom vežbanja kako biste sprečili prekomerno znojenje. preporučuje se svetla odeća, tanjeg materijala.
Lečite stres i anksioznost. Stres i drugi emocionalni poremećaji mogu pogoršati atopijski dermatitis. Priznavanje da ste pod stresom i pokušaj poboljšanja vašeg emocionalnog zdravlja mogu vam pomoći. Ukoliko ne uspevate sami da se izborite sa anksioznošću nemojte se ustručavati da zatražite pomoć. Vežbe disanja i joga mogu pomoći.
Promenite životne navike. Ekcem je atopijsko oboljenje koje se ne tiče samo kože. Ono utiče na razvoj drugih atopijskih oboljenja, drugih hroničnih oboljenja, depresije i anksioznosti. Promena svakodnevne rutine je veoma važno u tretiranju sopstvenog ekcema. Prihvatite tu rutinu. Svakodnevno hidriranje kože i više puta u toku dana je veoma važno. Koliko god da vam mazanje kože teško pada, nekada i bolno, ta rutina je najvažnjija. Mažite kožu ujutru, po potrebi i tokom dana, koliko god da vam koža sama traži, uveče, odmah nakon kupanja. Ukoliko vežbate, trudite se da odmah isperete kožu i nanesete hidratantnu kremu ili losion. Ukoliko odlazite na bazen, zaštitite kožu pre ulaska u vodu, zatim, po izlasku iz bazena odmah isperite hlorisanu vodu i odmah se namažite. To su samo neke navike koje treba usvojiti kako bi se sprečilo pogoršanje ekcema. Unesite u svakodnevne situacije i brigu o sopstvenoj koži. Prihvatite to kao najvažnije što radite za svoju kožu, ali se trudite da se ne opterećujete.
Ekcem je sam po sebi stresan, a kako je često hronično stanje puno je izazova sa kojima se srećemo i mi se saživimo sa tim pa zanemarujemo neke korake u nezi ili se umorimo i pomislimo da nema izlaza iz začaranog kruga. Izlaz uvek postoji. Budite uporni, ali i nežni prema koži i negujte je, jer nekada i mala promena napravi veliku razliku.
PRIMEDERMA 1-2-3 Formula je inovativan, jedinstven i sveobuhvatan kozmetički tretman za ekcematoznu kožu i kožu sklonu drugim oblicima dermatitisa.
PRIMEDERMA 1-2-3 Formula integriše proverena prirodna i savremena dermatološka iskustva u tretmanu ekcema i drugih formi dermatitisa u svim fazama ispoljavanja ili remisije simptoma.
Predloženi režim upotrebe PRANJE-TRETMAN-NEGA na bezbedan način dovodi do povlačenja svih karakterističnih simptoma ekcema i drugih formi dermatitisa. Redovnom upotrebom proizvoda u režimu PRANJE-NEGA smanjuje se nivo rizika od ponovne pojave aktivnih simptoma.