PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Zašto se ne preporučuje prekomeran unos šećera?

Iako su slatkiši veoma popularni, pre svega zbog svog primamljivog ukusa, unos prevelike količine slatkiša bi trebalo izbegavati, zbog potencijalnog negativnog uticaja koji može da ima prekomeran unos šećera u dužem vremenskom periodu.

Kao i kada je unos drugin namirnica u pitanju, i šećer bi trebalo unositi u umerenim dnevnim količinama. Ta umerena ili optimalna količina uglavnom se odnosi na dodate šećere, a računa se da u toku dana ne bi trebalo uneti više od nekoliko kašičica šećera, računajući i unos šećera putem hrane i zaslađenih napitaka.

Zašto se ne preporučuje prekomeran unos šećera u dužem vremenskom periodu?

Svakodnevni unos većih količina dodatih šećera može da bude značajan izvor kalorija, koje, ukoliko se ne “troše” mogu da utiču na povećanje telesne mase.

Kod osoba koje unose više šećera u dužem vremenskom periodu može da postoji i veći rizik za pojavu nekih kardiovaskularnih poremećaja, uključujući i povišen krvni pritisak ili poremećaj nivoa masnoće u krvi, kao i nekih metaboličkih poremećaja.

Dijabetes tip II je jedan od hroničnih metaboličkih poremećaja, na čiju pojavu značajan uticaj imaju navike u ishrani. Tako, povećan unos šećera može biti jedan od faktora rizika za pojavu ovog problema.

Prekomeran dnevni unos šećera u dužem vremenskom periodu može da ima nepovoljan uticaj i na kvalitet sna i odmora.

Svakako, šećeri u ishrani su važan izvor energije, a razne vrste šećera ulaze i u sastav naših ćelija i imaju važne uloge u različitim fiziološkim procesima. Zato, važno je unositi i šećere ishranom, ali, kao i kada su u pitanju drugi nutrijenti, poželjno je da vodimo računa o vrsti namirnica koje upotrebljavamo, kao i njihovoj nutritivnoj vrednosti. Sveže voće i povrće su uvek dobar izbor, jer pored manje ili veće količine ugljenih hidrata sadrže i vitamine, minerale i druge nutrijente.