PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Uticaj hladnoće na kardiovaskularni sistem

U toku zimskih meseci, hladno vreme, padavine, vetar i drugi spoljašnji uticaji mogu značajno da pogoršaju neke zdravstvene tegobe. Najčešće su svakako respiratorne bolesti, o kojima se najviše i govori.

Kako hladnoća utiče na pacijente sa kardiovaskularnim problemima?

Veliki broj osoba koje su inače zdrave, nisu dovoljno fizički spremne za obavljanje aktivnosti u spoljašnjim uslovima. Ukoliko već postoji neko oboljenje kardiovaskularnog sistema, to može dodatno da oteža aktivnost.

Osobe sa oštećenjem koronarnih arterija (arterije srca) u toku zimskih meseci mogu da imaju češću pojavu simptoma angine pektoris kada borave na hladnom.

Pored niskih temperatura, hladan vetar dovodi do dodatnog smanjenja temperature tela, posebno isturenih delova. Ukoliko već postoji oslabljena cirkulacija u ekstremitetima, to može da dodatno pogorša simtpome.

Osobe koje boluju od hronične srčane slabosti uglavnom imaju problem i sa disanjem, usled zadržavanja “tečnosti” u plućima. Udisanje hladnog vazduha može da iritira disajne puteve i pogorša simptome otežanog disanja i kašlja.

Kako ublažiti negativni uticaj hladnoće?

Naravno, nemoguće je u toku zime potpuno da se izbegne uticaj hladnoće, ali postoje neke metode koje mogu da pomognu da se smanji negativno njeno negativno dejstvo:

  • Dovoljno odmarajte. Ukoliko imate zadate aktivnosti van kuće (npr. čišćenje snega), obavezno pravite pauze, odmorite i utoplite ektremitete.
  • Obratite pažnju na simptome koji mogu da ukažu na nastanak srčanog udara. Ne ignorišite upozoravajuće simptome, već se odmah javite nadležnom lekaru.
  • Ne konzumirajte alkoholna pića pre ili odmah nakon fizičke aktivnosti.
  • Ukoliko boravite napolju, posebno ukoliko ima vetra, nosite šal preko usta, kako bi izbegli direktno udisanje hladnog vazduha.
  • Nosite rukavice i toplu obuću, kako bi smanjili mogućnost rashlađivanja ekstremiteta.

PRIMED 11 KARDIO JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA, KAKAOA, CIMETA I MEDICINSKE GLJIVE KORDICEPS. NE SADRŽI VEŠTAČKE BOJE, KONZERVANSE I DRUGE ADITIVE.

PRIMED 11 KARDIO se preporučuje kod:

  • oslabljenog rada srca

  • bolesti srca i krvnih sudova (ateroskleroza, povišen krvni pritisak, poremećaji srčanog ritma)

  • povišenog nivoa holesterola i triglicerida u krvi (zajedno sa PRIMED 8 FEROPOLIS tinkturom)