PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Uticaj dijetalnih vlakana na ispoljavanje simptoma hemoroida

Jedna od prvih preporuka u ishrani osoba koje se bore sa simpomima proširenih hemoroida uglavnom je uvođenje hrane bogate vlaknima. Ova preporuka je zaista korisna, uzevši u obzir karakteristike biljnih vlakana koja se koriste u ishrani.

Pre svega, možemo da pomenemo dve osnovne vrste biljnih vlakana:

  • Biljna vlakna rastvorljiva u vodi
  • Biljna vlakna nerastvorljiva u vodi

Rastvorljiva vlakna kada se pomešaju sa vodom obrazuju gelastu smešu (npr. izgled kaše od ovsenih pahuljica). Ova vlakna su vrlo poželjna u ishrani, jer čine stolicu mekanijom, čime se olakšava pražnjenje creva.

Nerastvorljiva vlakna su takođe veoma korisna, a kao što se po nazivu zaključuje, ne rastvaraju se u vodi. Ova vlakna vezuju vodu, što takođe omekšava stolicu i olakšava pražnjenje. Pored toga, biljna vlakna utiču na smanjenje brzine apsorpcije šećera i masti, tako da se preporučuju u ishrani osoba koje imaju problem sa regulacijom nivoa šećera ili masti.

Mnoge od namirnica sadrže i jednu i drugu vrstu vlakana. Preporučen unos vlakana kreće se oko 25-30g dnevno.

Koje namirnice su dobar izvor vlakana?

Mahunarke (pasulj, sočivo, orašasti plodovi). Većina ovih namirnica sadrži značajnu količinu vlakana. Tako, jedna porcija pasulja podmiruje značajan deo preporučenog unosa vlakana.

Celo zrno žitarica sadrži vlakna koja se inače uklanjaju ljuštenjem zrna. Mogu da se nađu u sastavu različitih kaša, integralnih testa, pahuljica i dr.

Voće i povrće su takođe dobar izvor vlakana, posebno u svežem obliku.

Zašto su biljna vlakna toliko važna u ishrani osoba koje imaju problem sa proširenim hemoroidima?

Poznato je da je hroničan zatvor jedan od faktora koji doprinosi pojavi proširenih hemoroida. Dalje, otežano pražnjenje tvrde stolice može da ošteti proširene i osetljive krvne sudove završnog dela creva i dovede do krvarenja. Zadržavanje stolice koja normalno sadrži veliki broj bakterija može da poveća rizik za infekciju hemoroida.

Kao što je pomenuto, biljna vlakna imaju veoma važnu ulogu u normalnom pražnjenju creva. Stolica koja je mekanije konzistencije vrši manji pritisak pri prolasku kroz završni deo creva, čime se smanjuje napinjanje i povećanje pritiska u krvnim sudovima. Ovo može da doprinese prevenciji pojave proširenih hemoroida, kao i uklanjanju simptoma već postojećih proširenih hemoroida.

Od prirodnih proizvoda sa povoljnim dejstvom na uklanjanje simptoma hemoroida posebno povoljno dejstvo pokazuje uporedna primena PRIMED 14 preparata na bazi meda i HEMOREKS melema protiv hemoroida.

PRIMED 14 Coprinus je prirodan proizvod na bazi meda i medicinske gljive Coprinus comatus koji ispoljava blagotvorno dejstvo u tretmanu opstipacije, lošeg varenja i hemoroida. Redovna upotreba preparata olakšava varenje, podstiče probavu i cirkulaciju. Posebno se preporučuje osobama koje imaju problem sa spoljašnjim ili unutrašnjim hemoroidima, kao prirodna pomoć u uklanjanju tegoba koje prate hemoroide.

HEMOREKS melem protiv hemoroida je prirodan proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i pomoćnih supstanci.

Izabrani aktivni sastojci u uravnoteženom odnosu ostvaruju višestruko dejstvo na upaljene hemoroide: sprečavaju svrab, smanjuju osećaj nelagodnosti i smiruju upalni proces, regenerišu oštećeno tkivo i sprečavaju ponovnu pojavu simptoma upale.