PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Simptomi hemoroidalne bolesti

Nije poznat tačan uzrok nastanka hemoroidalne bolesti, ali postoji više faktora za koje se zna da mogu da dovedu do toga da hemoroidi počnu da predstavljaju smetnju. Na primer, uspravan položaj povećava pritisak u rektalnim venama, pa to može da izazove oticanje hemoroida. Hroničan zatvor, ali i hronična dijareja, takođe mogu da izazovu probleme. Hemoroidi su česta pojava kod trudnica, naročito u poslednjoj trećini trudnoće. Razlog za to je pritisak ploda na vene u kralici. Predugo sedenje, ali i stajanje i poslovi koji su sa ovim povezani takođe mogu da budu uzročnik problema, kao i podizanje velikog tereta.
Svi navedeni faktori dovode do toga da se pritisak u pomenutim krvnim sudovima povećava, zbog čega se oni šire, njihovi zidovi se rastežu, postaju tanji i počinju da krvare ili pucaju. Oslabljene vene mogu i da ispadnu napolje ako se pritisak nastavi.
Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi
Unutrašnji hemoroidi se nalaze unutar analnog kanala i u donjem delu rektuma. Oni su najčešći razlog krvarenja. Unutrašnji hemoroidi mogu da ispadaju (prolabiraju) ili da se uklješte, što izaziva bol. S obzirom na to da su ovi hemoroidi smešteni tamo gde skoro da nema receptora za bol, samo njihovo oticanje se često i ne konstatuje dok ne počnu da ispadaju.
Spoljašnji hemoroidi se nalaze izvan analnog otvora i oko njega. Uglavnom ih prati i upala okolne sluzokože, koja dovodi do osećaja svraba, peckanja, pa čak i bola.
Simptomi hemoroidalne bolesti
Jedan od najčešćih simptoma je krvarenje na kraju defekacije. Krv je obično svetlocrvena i nije obilna. Ali moguće je da krvarenje bude i obilnije i da se javi kao prskanje u tankom mlazu. Krv je vidljiva i može da se nađe preko stolice, ali nije pomešana sa njom. Vrlo je bitno da se oni koji primete krv prilikom pražnjenja obrate lekaru, jer ovo može da bude simptom i nekih drugih bolesti koje se mnogo opasnije od hemoroidalne, kao što je rak debelog creva.
Pored krvarenja, česti simptomi na početku bolesti su svrab, peckanje i bol. U kasnijim fazama bolesti hemoroidi ispadaju prilikom defekacije, što je, pred krvarenja, svakako najneugodniji simptom. Prolaps hemoroida kroz čmar (prolabiraju samo unutrašnji hemoroidi) se događa prilikom defekacije. Oni se nekada sami vraćaju na mesto, dok je nekad to neophodno učiniti mehanički, to jest prstom. To da li se hemoroidi vraćaju ili ne zavisi od stadijuma bolesti. Naime, prolaps je na početku povremen i kratkotrajan, dakle posle pražnjenja se završava, ali vremenom postaje stalan. U nekim slučajevima mišić koji zatvara zadnji deo debelog creva (analni sfinkteter) može da se skupi oko hemoroida koji je ispao i tako onemogući njegovo vraćanje. Ovo prekida normalanu cirkulaciju krvi u hemoroidu i dovodi do zgrušnjavanja krvi i stvaranja krvnog ugruška. U tom slučaju se oseća prilično oštar bol, a hemoroid otiče i može da dostigne veličinu zrna grožđa.
Četiri stadijuma bolesti hemoroida
Hemoroidi, odnosno hemoroidalna bolest se uobičajeno deli na četiri stepena ili stadijuma.
Za prvi stadijum bolesti karakteristično je slabo krvarenje, peckanje ili svrab. U ovoj fazi hemoroidi nisu prolabilni, ne ispadaju.
U drugom stadijumu su hemoroidi nešto veći i povremeno ispadaju, ali se posle defekacije sami vraćaju. I u ovoj fazi se javlja krvarenje. Bolovi su nešto oštriji.
Treći stadijum hemoroidalne bolesti karakteriše još češće ispadanje, čak i prilikom nekih drugih napora, ali se hemoroidi ne vraćaju uvek sami, veće je potrebno učiniti to mehanički.
Poslednji, četvrti stadijum je faza u kojoj su hemoroidi konstanto napolju i ne mogu se vratiti ni „ručno“. Ovaj stadijum karakteriše jak bol i konstantno krvarenje.
Lečenje hemoroida
U početnim stadijumima hemoroidi se mogu lečiti promenom načina ishrane. Naime, često su oni izazvani neredovnom i tvrdom stolicom, odnosno zatvorom. U tom slučaju se problem rešava konzumiranjem voća i povrća i unosom hrane koja je bogata biljnim vlaknima, uz unošenje bar dva litra tečnosti dnevno. Obavezno se treba koliniti jake i prezačinjene hrane, pre svega preterano ljute ili kisele. Ove mere će stolicu učiniti mekom i redovnom, pa će se izbeći i napinjanje pri pražnjenju. U prvoj i drugoj fazi bolesti primenjuje se takozvani konzervativni način lečenja, što, pored obavezne promene režima ishrane podrazumeva propisivanje raznih masti i čepića. Iako se veliki broj masti može kupiti i bez lekarskog recepta, nije preporučljivo lečiti se na svoju ruku.
Ako ove mere ne daju rezultate, ili se pacijent javio u već poodmakloj fazi bolesti, primenjuju se neke druge metode. Postavljanje elastičnih ligatura oko korena hemoroida je jedna od mera koja se praktikuje. Ligatura prekida dotok krvi u oboleli hemoroid i on se, posle nekog vremena, isušuje i otpada. Potrebno je da prođe jedna do dve nedelje kako bi rana zarasla. Još jedan način je sklerozacija, odnosno ubrizgavanje sklerozantnog sredstva u hemoroid. Efekat je, kao i kod ligatura, postepeno odumiranje obolelog krvnog suda.
Operacija hemoroida
Kada su hemoroidi stalno prolabilni, uklješteni i ne mogu da se vrate, neophodna je hirurška intervencija (hemoroidoktomija). I kod hirurških intervencija postoje različite metode, a najefikasnijom u ovom trenutku se smatra takozvana THD metoda (transanalna hemoroidalna deartelizacija). Kada se primenjuje ova metoda nema rizika od komplikacija, procedura se izvodi pod lokalnom anestezijom i bezbolna je, oporavak traje znatno kraće.
PRIMEDERMA Hemoreks je prirodni proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i pomoćnih supstanci. Izabrani aktivni sastojci u uravnoteženom odnosu ostvaruju višestruko dejstvo na upaljene hemoroide: sprečavaju svrab, smanjuju osećaj nelagodnosti i smiruju upalni proces, regenerišu oštećeno tkivo i sprečavaju ponovnu pojavu simptoma upale. Peruanski balzam (Balsamum Peruvianum)-ima antibakterijska, antiseptična i protiv upalna svojstva. Deluje kao izraziti keratoplastik i sredstvo za epitelizaciju. Podstiče proces zarastanja rana i oštećenja sluzokože.
Ekstrakt hajdučke trave (Achillea Millefolium)-usporava razvoj patogenih klica i sprečava infekciju rana. Ublažava osećaj bolnih stezanja i snažno podstiče proces zaceljenja kože i sluzokože.