PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prvi simptomi menopauze.

O simptomima menopauze uglavnom se misli kao o posledici smanjenja estrogena, ali u jajnicima se takođe proizvode i androgeni (DHEA i testosteron) kao i progesteron. Svi oni imaju značaja u održavanju zdravlja žene. Androgeni, hormoni povezani sa seksualnom željom i opštim zdravljem, osim u jajnicima stvaraju se u još nekim tkivima i organima: nadbubrežne žlezde, koža, mišići, mozak, hipofiza, lojne žlezde i masno tkivo.

Simptomi ponekada izostaju
Zanimljivo je da sa smanjenjem ovih hormona u jajnicima tokom menopauze udvostručuje se njihova proizvodnja u drugim tkivima. Oni se ponašaju kao slabi estrogeni i kod žena koje ih stvaraju u dovoljnoj količini nema izraženijih tegoba. Oko 15 % žena ne pokazuje simptome menopauze.
Neredovna krvarenja
Ipak većina žena tokom ovog perioda ima izražene tegobe i 50% žena ih ne podnosi lako. Promene u produkciji hormona prvo se odraze na menstruacioni ciklus i mogu se manifestovati kao izrazito česti (kraće od 20 dana razmak) ili retki ciklusi. Česta su i produžena obilna krvarenja ili nejednak intenzitet i dužina trajanja krvarenja. To su najčešće disfunkcionalna krvarenja, nastala zbog izostajanja ovulacije ali ponekad može uzrok biti organski, najčeće miomi ili poremećaj funkcije štitaste žlezde a ređe zloćudne bolesti genitalnog trakta.
Kliničke simptome menopauze najlakše je podeliti prema vremenu nastajanja na rane (akutne), srednjeročne i kasne.
RANI SIMPTOMI nastaju kao posledica naglog pada estrogena, negativno utiču na kvalitet života i obično se povlače za 3­5 godina. Prvi simptom je umor (iscrpljenost)prisutan u oko 90% žena. Psihičke tegobe: najčešće u vidu depresije u oko 50­-60% žena. Poremećaji spavanja (nesanica) u oko 75% slučajeva.
Ovde spadaju i valunzi­vazomotorne tegobe koje su postale sinonim za menopauzu i koje se već pojave u premenopauzalnoj dobi kod oko 30% žena a nastavljaju se pojavljivati i u ranoj postmenopauzi čak u 85% slučajeva. Talasi vrućine se češće javljaju noću, za vreme sna, nadovezuje se znojenje i pad temperature, nekad do osećaja groznice.
SREDNJEROČNI SIMPTOMI se obično ispoljavaju 5-­10 godina od menopauze i manifestuju se kao: urogenitalna atrofija, promene kože i kose, smanjenje libida i pad kognitivnih funkcija.
Urogenitalna atrofija ­usled nedostatka hormona dolazi do istanjenja sluznice vagine, predela vulve i uretre. Javlja se osećaj suvoće, svraba, peckanja i žarenja. Zbog poremećaja kiselosti (ph vagine) češće su vaginalne infekcije i bolni polni odnosi. Urinarne tegobe su najčešće uvidu učestalog, hitnog kao i noćnog mokrenja uz češće bolne urinarne infekcije.
Promene kože i kose u vidu smanjivanja debljine, elastičnosti i vlažnosti kože, perutanje kože, stvaranje bora. Kosa postaje suva, lomljiva tanka i kod većine zena se proređuje. Gubi se genitalna dlakavost a nokti postaju tanki i lomljivi.
Višegodišnji nedostatak estrogena i androgena oštećuje kognitivne funkcije mozga i javlja se slabije pamćenje i koncentracija.
KASNE POSLEDICE NEDOSTATKA ESTROGENA
Počinju već u perimenopauzi ali se manifestuju i znatno smanjuju kvalitet života 10­-30 godina od nastupanja menopauze.
Kardiovaskularne bolesti ­ nakon menopauze, smrtnost žena od infarkta miokarda postaje veća nego u muškoj populaciji.
Osteoporoza ­smanjivanje gustine i poremećaj mikroarhitekture kostiju zbog čega se povećava sklonost ka prelomima i invaliditetu. Osteoporoza se naziva „tihom bolešću“ jer nema simptoma dok ne nastupe prelomi, nekad usled pada ali nekad i bez vidljivog razloga.
Osteoartritis­ najčešća bolest zglobova koja se javlja u ostmenopauzalnoj populaciji.
Poremećaj čula­ najčešće smetnje su smanjnje vida, suvoća očiju, razvoj katarakte, zamućen vid i povećanje očnog pritiska. Starenjem slabi i sluh i dolazi do staračke nagluvosti.
BILJNI PREPARATI U TERAPIJI
BILJNI PREPARATI – izoflavoni crvene deteine, soje kao i biljka Cimcifuga racemoca (Cimifem, Remifemin), Indijski ginseng se smatraju za eliksir mladosti. Ove biljke sadrže fitoestrogene koji značajno mogu ublažiti menopauzalne tegobe, redokovati talase vrućine, popraviti raspoloženje, smanjiti osećaj umora, povoljno uticati na stabilnost krvnog pritiska, smanjiti probleme nesnice.
STIL ŽIVOTA KAO TERAPIJA
Veoma je važan životni stil za očuvanje zdravlja u ovom periodu i podrazumeva unošenje belačevina, više iz belog mesa, ribe, raznovrsnost upotrebe povrća i voća u ishrani, kao i smanjivanje unosa ugljenih hidrata i masnoće. Veoma je važno uvođenje fizičke aktivnosti. Preporučujemo smanjenje u konzumiranju kafe, alkohola i cigareta. Unošenje aktivnog oblika vitamina D 350 svaki dan, Mg++ je takođe značajan za očuvanje kostiju.
PRIMED 10 FERTIMED je prirodni preparat ba bazi meda, polena, praha pertuanske make, matičnog mleča i propolisa. PRIMED 10 FERTIMED preporučuje se u stanjima
hormonskog disbalansa oba pola. Aktivni sastojci preparata imaju adaptogeno dejstvo, povećavaju ukupnu energiju i otpornost organizma i uklanjaju posledice hroničnog stresa. Blagotvorno deluju kod poremećaja uzrokovanih neravnotežom polnih hormona kod žena: PMS, neredovna i bolna menstrualna krvarenja, problemi u perimenopauzi. Kod muškaraca, povoljno deluje na povećanje seksualne energije i izdržljivosti.