PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Upala bešike mora da se leči!

Visoka telesna temperatura, jeza i drhtavica nisu rezervisane samo za respiratornu upalu, već i za bakterijsku infekciju bubrega. Ovo zapaljenje masovno pogađa žene, kako stare, tako i mlade i to četiri puta češće nego muškarce. Kada se osim simptoma prehlade javi i bol u donjem delu leđa, koji se pojačava sa kretanjem i kao i otežano i bolno mokrenje, u pitanju su sigurni su znaci da je potrebna pomoć urologa.
Bakterijska upala bubrega često nastaje zbog nedovoljano dobro i dugo lečene upale bešike. Za 90 odsto svih slučajeva infekcije bubrega odgovorna je bakterija ešerihija. Ona se iz bešike preko mokraćnih kanala širi do bubrega i uzrokuje prepreke u izlučivanju urina, zbog čega on ne otiče samo u smeru ka spolja, već se i vraća ka bubrezima.
Urinarne infekcije se često vraćaju
Statistički podaci pokazuju da dve trećine žena ima urinarnu infekciju bar jednom u životu, a ona se često ponovo vrati u sledećih godinu dana od prve infekcije. Žene iz anatomskih razloga, zbog toga što im je izlazni mokraćni kanal bliži analnom otvoru, kao iz zbog znatno manje dužine izlaznog kanala, sklonije su upali bubrega od muškaraca. Utvrđeno je da su urinarne infekcije češće kod mladih žena koje počinju sa seksualnim aktivnostima, kao i značajna učestalost kod trudnica. U srednjim godinama se broj upala znatno proređuje da bi se ponovo povećao ulaskom u menopauzu.
Sa godinama raste rizik od urinarnih problema
Sa starenjem žene gube veliki broj “dobrih” bakterija u urinarnom traktu, a i kiselost vagine raste, što povećava rizik od urinarnih problema. Posebna nevolja je što u starosti uticaj na zdravlje urinarnog trakta imaju i poremećene vrednosti hormona. Hormonalni disbalans povećava osetljivost sluznice mokraćne cevi na mikroorganizme, pa je kod žena u “trećem dobu” procenat urinarnih infekcija značajan. Otprilike polovina žena koje dobiju upalu bešike, pate i od upale bubrega mada toga nisu ni svesne. Kada bakterije napadnu bubrege simptomi mogu da budu i gubitak apetita, mučnine, glavobolje…
Infekcija bubrega mora da se leči
Infekcija bubrega obavezno mora da se leči, a cilj je njeno suzbijanje i smanjenje simptoma. Početna terapija se obično sastoji od uzimanja urinokulture da bi se utvrdio uzročnik i propisao odgovarajući lek. Terapija antibioticima zavisi od konkretnog mikroorganizma koji je uzrokovao infekciju i koji je izolovan urinokulturom. Međutim, klinička slika i simptomi koji prate bakterijsku upalu bubrega ne dozvoljavaju čekanje nalaza, već lekar na osnovu iskustva propisuje antibiotik. Tek posle dobijanja nalaza urinokulture, što obično traje nekoliko dana, terapiju prilagođavamo prema dobijenom antibiogramu. Lečenje obično traje najmanje dve nedelje. Ukoliko se bakterijska upala bubrega ne leči ona može trajno da ošteti funkciju ovih organa, a bakterije se mogu proširiti u krvotok, pa može nastupiti sepsa koja je veoma opasna po život.
Muškarci duže na terapiji
Ni muškarci nisu pošteđeni infekcije urotrakta. Najčešće obolevaju stariji pripadnici jačeg pola kod kojih progresija simptoma uzrokovanih uvećanom prostatom dovodi do neadekvatnog pražnjenje mokraćne bešike. Klinička praksa je pokazala da je infekciju kod muškaraca znatno teže iskoreniti, pa primena lekova traje duže od dve nedelje.
PRIMED 9 BRUSNICA je prirodni preparat na bazi meda, brusnice i lekovitog bilja. PRIMED 9 BRUSNICA se preporučuje kod:
urinarnih infekcija, posebno E.coli infekcije
gastritisa, posebno H.pylori infekcije
bolesti ženskih genitalnih organa. Aktivni sastojci preparata utiču na poboljšanje odbrambenih snaga organizma i pomažu u prevenciji čestih urinarnih infekcija. Redovnom upotrebom podstiču bržu eliminaciju bakterija i umanjuju mogućnost ponovnog javljanja infekcije.