PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Unosite li dovoljno gvožđa ishranom?

 

gvozdje-za-trkace

Manjak gvožđa u organizmu nije uvek uzrokovan lošim navikama u ishrani. Do manjka gvožđa dovode i životni stil,  zdravstveni problemi, trudnoća i razni poremećaji.

Na primer, manjak gvožđa u organizmu izaziva prekomerno menstrualno krvarenje. Veganski i vegeterijanski tip ishrane, poremećaj apsorpcije gvožđa u crevima. Lekari ističu da neka stanja povećavaju rizik od nastanka manjka gvožđa anemije u telu.

Potrebe za gvožđem variraju u zavisnosti od životnog doba.

  • Žene starosti od 19 do 50 godina -18mg dnevno.
  • Žene starije od 51 godinu -8mg dnevno.
  • Muškarci stariji od 19 godina -8mg dnevno.
  • Trudnice starije od 19 godina – 27 mg dnevno.
  • Dojilje starije od 19 godina – 9 mg dnevno.

Trudnoća

Tokom trudnoće vašem telu treba više gvožđa,a tu količinu je teško uneti putem ishrane. Redovnim ginekološkim pregledima i savetovanjima trudnica će dobiti savete za održavanje zdrave trudnoće pa i za unos gvožđa putem ishrane i prirodnim prepartima i suplementima.

Veganska i vegeterijanska ishrana

Vegani i vegeterijanci ne jedu meso koje je bogat izvor gvožđa, stoga je neophodno unositi preporučenu količinu putem namirnica biljnog porekla. Odgovarajuću količinu gvožđa je teško dobiti samo namirnicama biljnog porekla pa zato vegeterijanci i vegani trebaju uzimati prirodne preparate i suplemente koji nadoknađuju gvožđe u organizmu. Vegeterijanci i vegani trebaju unositi čak dva puta više gvožđa ishranom jer se gvožđe iz namirnica biljnog porekla ne apsorbuje jednako kvalitetno kao i gvožđe iz namirnica životinjskog porekla.

Poremećaj u apsorpciji gvožđa

Loša apsorpcija gvožđa se najčešće javlja kao posledica premale količine namirnica bogatim gvožđem. Nedijagnostikovane bolesti creva mogu otežati apsorpciju gvožđa u telu, kao i druge bolesti kardiovaskularnog sistema. Uzimanje antacida takođe smanjuje apsorpciju gvožđa. Najbitnije je na prvom mestu odrediti tačan uzrok anemije a onda pristupiti lečenju.

Intenzivni treninzi

Ako intenzivno trenirate gubićete veliku količinu gvožđa znojenjem. Ako vam nakon treninnga nedostaje snage i ne osećate se energično velika je verovatnoća da vam nedostaje gvožđa. Pravilna i ujednačena ishrana je posebno bitna za sportiste i one koji intenzivno vežbaju. Obratite se lekaru ili nutricionisti da bi vam dao savete o unosu gvožđa prema vašim potrebama i navikama.

Dobrovoljno davanje krvi

Postoje osobe koji su česti dobrovoljni davaoci krvi. Uslov ovome je odgovarajući nivo gvožđa u krvi. Lekari upozoravaju da osobe koje imaju nizak nivo gvožđa u krvi ne mogu davati krv. Nekoliko dana nakon dobrovoljnog davanja krvi posebnu pažnju treba obratiti i povećati unos gvožđa, ishranom ili prirodnim preparatima i suplementima.

Prirodni preparat Primed 5 feromed je prirodno sretstvo koje za kratko vreme nadoknađuje gvožđe u organizmu, popravlja krvnu sliku, otklanja simptome anemije. Njegovom redovnom upotrebom garantovano dolazi do značajnih poboljšanja u krvnoj slici. Njegova prednost je u tome što je to 100% prirodan preparat, nema kontraindikacija niti neželjenih dejstva. Pogodan je za primenu u trudnoći, tokom dojenja i kod dece starije od tri godine. Značajno je da nema neželjenih efekata kakvih imaju drugi preparati gvožđa. U odnosu na njih njegova podnošljivost je znatno bolja.

 Primed  5 feromed

Preparat možete kupiti u Primed biljnoj apoteci u ulici Vojvode stepe 120, ili u TC Milenijum, ulica Knez Mihajlova 21a, Primed biošop lokal 54. Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948.

Cena preparata je 1490,00 din.