PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Uloga kože u zaštiti od infekcije

Koža je jedan od najvećih organa, sa brojnim funkcijama u organizmu. Jedna od najvažnijih je njena zaštitna uloga, posebno u zaštiti od prodiranja štetnih mikroorganizama i njihovog razmnožavanja.

Naše telo je konstatno na meti velikog broja različitih mikroorganizama. Zrava koža očuvane strukture je prva linija odbrane protiv bakterija, virusa i drugih mikroorganizama, sprečavajući njihov prolazak u dublja, osetljivija tkiva. Ova zaštita omogućena je specifičnom građom kože.

Najpovršniji rožasti sloj kože (stratum corneum) sastavljen je od oko 15 slojeva pločastih ćelija, međusobno povezanih čvrstim spojevima. Ovi spojevi su toliko čvrsti, da kada je kontinuitet kože očuvan, skoro da nema mogućnosti za prolazak mikroorganizama.

Ćelije se sa površnog sloja kože stalno “otiru” odećom, ili u toku tuširanja, pranja ruku ili brisanjem kože peškirom. Ovaj površni sloj obnavlja se deobom i migracijom ćelija iz bazalnog sloja kože, a da bi se svih 15 slojeva obnovilo, potrebno je oko 2 nedelje. Zajedno sa ćelijama, otpadaju i mikroorganizmi, što predstavlja jedan od dobrih načina za sprečavanje nakupljanja većeg broja mikroorganizama.

Održavanje higijene kože podrazumeva redovno kupanje i pranje ruku. Redovnim pranjem uklanjaju se mikroorganizmi koje smo “pokupili” sa raznih površina, iz vazduha ili u kontaktu sa drugim ljudima. Iako je primarna uloga pranja kože sapunom uklanjanje mikroorganizama i sprečavanje infekcije, učestalo pranje kože može imati i neke manje poželjne efekte.

Naime, učestalo pranje kože, posebno ukoliko se koriste agresivna sredstva za pranje, može da iritira i dovede do narušavanja normalne strukture površnog sloja kože. Kroz oslabljene spojeve orožalog sloja kože, patogeni mikroorganizmi vrlo lako prodiru u dublje slojeve kože i razmnože se, dovodeći do infekcije.

Zato, potrebno je naći “zlatnu sredinu” između željenih i neželjenih efekata pranja kože, posebno ukoliko već imate osetlivu, reaktivnu kožu.

Na koji način se to može postići?

Neke od preporuka su sledeće:

  • izbegavajte upotrebu agresivnih sredstava za čišćenje bez rukavica
  • birajte blage tečnosti za pranje ruku, sa što manje agresivnih deterdženata
  • nakon pranja, koristite emolijentne kreme koje smanjuju isušivanje, i odgovarajuće hidrirajuće kremove koji vraćaju i održavaju vlažnost koži

Od prirodnih formula za pranje i negu osetljive kože, po sastavu i delotvornosti posebno se izdvaja PRIMEDERMA-BIO.

PRIMEDERMA-BIO je blaga formula za pranje kože bez sapuna, parabena, sulfata i drugih agresivnih materija i iritanasa. Pomaže u očuvanju zaštitne barijere kože i štiti kožu od isušivanja, čak i nakon čestog pranja. Pogodna je za svakodnevno pranje lica i tela.