PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Proširene vene: komplikacije

Proširenje venskih krvnih sudova ometa normalan protok krvi i dopremanje kiseonika i hranljivih materija u predelu proširenih vena. Kao posledica proširenih (varikoznih) vena, u manjem broju slučajeva, može doći do razvoja komplikacija. Do pojave komplikacija obično dolazi nakon višegodišnjeg postojanja oštećenja venske cirkulacije.

Neke od najčešćih komplikacija su:

 1. Krvarenje. Krvarenje iz varikoznih vena može biti veoma neprijatna komplikacija, vrlo teška za rešavanje. Do krvarenja dolazi najčešće nakon povrede, a u težim oblicima oštećenja cirkulacije, do pucanja krvnog suda dolazi spontano, bez prethodnog povređivanja. Kako je struktura zida varikoznih vena izmenjena, nekada je potrebno mnogo više vremena da se krvarenje zaustavi.
  Prva pomoć se sastoji od postavljanja obolelog u ležeći položaj, sa nogom odignutom od podloge, kako bi se smanjilo krvarenje. Ukoliko krvarenje ne prestaje, potrebno je posetiti lekara.

 2. Stvaranje tromba unutar krvnog suda moguće je usled zadržavanja krvi u proširenim venama. Stvaranje ugruška unutar površnih vena može dovesti do nastanka tromboflebitisa, sa otokom zapaljenskom reakcijom u okolini koaguluma (krvnog ugruška). Tromboza dubokih vena ređe se javlja kao posledica dugo prisutne insuficijencije površnih vena, ali, ukoliko se javi, može biti životno ugrožavajuće stanje. Naime, tromb koji se “otkači” sa zida dubokih vena može brzo dospeti u krvne sudove pluća i zapušiti ih. Ovo stanje naziva se tromboembolija pluća, a ukoliko je zapušen veći krvni sud, ishod može biti letalan.

 3. Hronična venska insuficijencija. Nedovoljan protok krvi u predelu proširenih vena vremenom dovodi do slabijeg snabdevanja kiseonikom i hranljivim materijama, a otežano je i odvođenje raspadnih produkata metabolizma. Hronična venska insufiijencija može biti uzrok nekih drugih promena i problema, kao što su varikozni ekcem, lipodermatoskleroza i hronični venski ulkus.
  Varikozni ekcem karakteriše se pojavom crvenila, perutanja i svraba u predelu venske insuficijencije.
  Lipodermatoskleroza nastaje obično kod dugo prisutne venske insuficijencije, a manifestuje se pojavom istanjene, “očvrsle” i tamno obojene kože.
  Venski ulkus nastaje usled ponavljanog pritiska na deo ekstremiteta sa oslabljenom cirkulacijom. Kada jednom nastane, venski ulkus se teško leči.

Od prirodnih preparata koji mogu pomoći u tretmanu proširenih vena i oslabljene venske cirkulacije, posebno izdvajamo VENEKS gel za vene.

VENEKS Gel za vene je prirodan proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ekstrakata, etarskih ulja i pomoćnih supstanci.

VENEKS se preporučuje za ublažavanje tegoba kod narušene venske cirkulacije: slaba periferna mikrocirkulacija; proširene vene, oštećeni i ispucali kapilari, sindrom teških, otečenih i umornih nogu, hematomi i otoci uzrokovani mehaničkim povredama.

BEZ KORTIKOSTEROIDA, VEŠTAČKIH BOJA, VEŠTAČKIH MIRISA I PARABENA