PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Ubrzan puls otkriva tahikardiju

tahikardijaNa tahikardiju treba posumnjati ako broj otkucaja prelazi 100 u minuti i pri tome srčani ritam ostaje pravilan.

Stanje poznato kao tahikardija nastaje što zbog bolesti srca, što zbog drugih bolest i karakteriše se pojavom od 100 i više otkucaja u minuti, ali u potpuno regularnim ritmu, bez preskakanja. Među kardiološkim bolestima, uzročnicima tahikardije posebno se ističu loša ishranjenost srčanog mišića i nagli pad krvnog pritiska. Ipak, tahikardija se mnogo češće javlja kao posledica nekardioloških uzoraka, najviše zbog emocionalne uzbuđenosti i napetosti, stresa, umora… Uzrok tahikardije može biti i povišena telesna temperatura, dehidratacija, poremećaj u radu štitaste žlezde, bilo hipertireoza ili hipotireoza, nagli pad šećera u krvi (hipoglikemija)…

Kofein i cigarete izazivaju tahikardiju

Ubrzan rad srca je jedan od prvih znakova malokrvnosti. Hijatus hernija ili želudačna kila može da se ispolji tahikardijom nakon obilnog obroka i konzumiranja veće količine gaziranih napitaka. Tahikardija se u ovom slučaju naročito ispoljava u ležećem položaju. Prekomeran fižički rad i mišićna aktivnost, naročito kod osoba koje nemaju dobru fizičku kondiciju, premor, korišćenje psihoaktivnih supstanci, preterani unos kofeina, veliki unos nikotina mogu biti izazivači tahikardije. Ono što osećaju pacijenti sa tahikardijom su osećaj ubrzanog i snažnijeg lupanja srca, pulsiranje u predelu vrata ili u predelu slepoočnica u glavi. Osobe sa tahikardijom imaju često osećaj da im ponestaje vazduha, a kao prateći simptom javlja se i zamor koji nastaje kao posledica nemogućnosti srca da se adaptira na dodatno opterećenje usled inicijalno ubrzanog rada. Tahikardija koja nastane naglo, u napadu, dovodi do obaranja krvnog pritiska sa pojavom vrtoglavice, nesvestice, omaglice i nestabilnosti u nogama.

Holter ponekad potreban zbog dijagnoze

Dijagnoza tahikardije se postavlja merenjem pulsa na podlaktici ili na vratu, a najpreciznije se to tadi EKG-om. Elektrokardiografski zapis pokazuje vrstu srčanog ritma, njegovu pravilnost, broj otkucaja i eventualne prisutne nepravilnosti u radu srca, tj. prisustvu ekstrasistola, kao i poremećaj u ishranjenosti srčanog mišića. U slučajevima da se tahikardija ne može registrovati u kratkom periodu, na EKG-u potrebno je postaviti holter EKG koji se nosi tokom 24 sata i pri tome se neprekidno registruje srčani rad. Nakon analize snimljenog materijala postavlja se dijagnoza vrste i tipa tahikardije ili nekog drugog poremećaja ritma.

Obavezno javljanje lekaru

Osobama koje imaju tahikardiju, savet je da se obavezno jave kardiologu na pregled. Odlazak lekaru naročito ne treba odlagati ako se tahikardija ispolji veoma brzim radom srca i pulsom od više od 150 otkucaja u minuti. Nakon obavljenog pregleda, snimljenog EKG-a i izmerenog krvnog pritiska, kardiolog će procenti da li je potrebno obaviti još neki dodatni pregled, poput ultrazvuka srca ili holter EKG-a. Terapija se određuje prema tome šta je ustvari uzrok tahikardije, jer je bitno svakako lečiti uzrok tahikardije, a ne samo posledice. Lekovi koji se daju kod tahikardije treba da uspore rad srca delujući na centre u srcu u kojima se stvara i sprovodi srčani impuls. Pri izboru leka je potrebno voditi računa i o eventualnim pridruženim bolestima, terapiji koju pacijent uzima kao i o njegovim godinama.

Za život sa tahikardijom

Osobe sa tahikardijom moraju da se pridržavaju nekih životnih principa u ponašanju i ishrani. Ove osobe moraju da poštede sebe većih fizičkih napora, naročito u periodu dok se srčani ritam ne stabilizuje i ne utvrdi pravi uzrok ovoj pojavi. U tom periodu obustaviti bavljenje sportom i rekreacijom. Što se tiče ishrane, osobe sa tahikardijom trebaju da se pridržavaju principa ishrane kao i drugi srčani bolesnici. To su ishrana sa što manje soli i masnoća, češći i manji obroci, regulacija prekomerne telesne težine kod gojaznih.

Primed 11 kardio je prirodni dodatak ishrani u čijem sastavu su objedinjena lekovita dejstva meda, kakaa, cimeta i gljive kordiceps. Primed 11 kardio blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem u celini. Obilje kalijuma u ovom preparatu pozitivno utiče na pravilan srčani rad. Bogat je antioksidansima koji poboljšavaju elastičnost krvnih sudova i popravljaju cirkulaciju, štite od bolesti krvnih sudova, podižu imunitet i vitalnost organizma u celini. Konzumiranje ovog preparata popravlja raspoloženje, memoriju i koncentaciju.

primed-11-