PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Čaj od iđirota pobeđuje gastritis

IdjirotIđirot (lat. naziv Acorus calamus) je manje poznata biljka o čijem se delovanju na brojne zdravstvene tegobe nedovoljno zna.

Lekari narodne medicine koren biljke iđirot preporučuju kod opšte iscrpljenosti organizma, loše probave, nadutosti, gastritisa, gorušice, čira na želucu, bolova i grčeva. Pomaže i u aktiviranju lenjeg želuca i creva, kod bolesti žlezda i kod gihta. Iđirot se preporučuje i kod usporenog metabolizma, anemije, bubrežnih oboljenja. Osobe koje su jako mršave trebaju da konzumiraju ovaj čaj jer popravlja apetit. Čaj od iđirota je izuzetno sredstvo za čišćenje organizma.

Koren biljke iđirot pomaže i kod drugih bolesti želuca i creva, bez obzira na njihovu zloćudnost i upornost, samo treba biti dovoljno istrajan u njegovom korišćenju. Travari jako dobro znaju da je iđirot biljka broj jedan kada je potrebno olakšati simptome apstinencijske krize. Zbog blagodetnog delovanja na nervni sistem , koren iđirota otklanja nesvestice, mučnine, povraćanje i dijareju.

Napomena je da sa korišćenjem iđirota treba biti oprezan i voditi računa o količini. Za želudac i creva najbolje je u čaši hladne vode staviti ravnu kafenu kašičicu korena iđirota, Ostaviti poklopljeno da prenoći. Ujutru sadržaj malo zagrejati, procediti i u vidu čaja piti po jedan gutljaj pre svakog obroka. Dnevno se ne treba uzeti veća količina od šest gutljaja čaja. Koren iđirota se može konzumirati i u vidu soka koji se pravi tako što se svež koren iđirota pažljivo očisti i iscedi u sokovniku dok je još vlažan.

Miris iđirota je jako prijatan i podseća na cimet. Iz tog razloga se iđirot koristi za spravljanje skupog etarskog ulja koje se koristi u kozmetičke svrhe i za spravljanje parfema. Od sitno usitnjenog korena iđirota,u vidu praha i sa dodatkom jake komove rakije možete pripremiti jako delotvoran oblog koji pomaže kod raznih čireva na koži,rana, gihta, kostobolje, reumatizma..

Kupka od korena iđirota koja je dobra za celokupan organizam se spravlja tako što se 200 gr korena iđirota ostavi da prenoći u pet litara hladne vode. Ujutru se taj ceo sadržaj zagreje do ključanja i ostavi da odstoji. Na kraju je potrebno dodati ga vodi za kupanje.

Jako efikasan čaj za odvikavanje od pušenja možete napraviti od korena iđirota, obzirom da se ova biljka dobro pokazala u smislu smanjivanja simptoma apstinencijalne krize. Supena kašika korena iđirota se prelije sa pola litre hladne vode i poklopljeno ostavi preko noći. Ujutru se sadržaj blago zagreje, da ne provri, dodati dve supene kašike majčine dušice i ostaviti da odstoji 15 min. Procediti i piti u malim gutljajima u toku dana.