PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Tretman gastritisa zavisi od uzroka.

Gastritis predstavlja inflamaciju (zapaljenje) zaštitne sluzokože želuca. Akutni gastritis podrazumeva iznenadnu i tešku upalu želuca, dok hronični gastritis uključuje dugoročni upalni proces koji zahvata želudac i može biti prisutan godinama, ako se ne leči adekvatno.
Manje česta forma gastritisa je erozivni gastritis. Njega ne karakteriše velika inflamacija, ali može dovesti do krvarenja i pojave čireva na sluzokoži želuca.
Šta uzrokuje gastritis?
Najčešći uzrok gastritisa je bakterija Heliobacter pylori, bakterija koja izaziva infekciju sluzokože želuca. Obično se prenosi sa osobe na osobu, ali se može preneti i preko hrane ili vode.
Erozivni gastritis uzrokovan je preteranom upotrebom nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kao što su ibuprofen i naproksen.
Supstance kao što su alkohol i kokain i nikotin mogu takođe biti doprinoseći faktori za nastanak gastritisa. Takođe, stres može biti uzročnik pojačanog lućenja želudačne kiseline, koja oštećuje sluzokožu želuca.
Ostali, manje uobičajni uzročnici gastritisa uključuju:
Stres izazvan teškim povredama, bolesti ili operacijom;
Autoimuni poremećaji;
Digestivni poremećaji, poput Kronove bolesti;
Virusne infekcije.
Koji su faktori rizika za nastanak gastritisa?
Ukoliko redovno upotrebljavate lekove koji se koriste za suzbijanje bolova, kao što je aspirin, ibuprofen, naproksen, ili ukoliko koristite ove lekove u većim dozama nego što je preporučeno, postoji rizik da se njima ošteti sluzokoža želuca.
Takođe, rizik za pojavu gastritisa povećava se sa starosnom dobi. Razlog tome je što se sluzokoža želuca istanjuje vremenom. 
Koji su simptomi gastritisa?
Simptomi koji najčešće karakterišu gastritis su:
– Mučnina i povraćanje
– Osećaj težine u gornjem delu abdomena, naročito posle jela
– Loše varenje, spora probava.
Ukoliko je prisutan erozivni gastritis, javljaju se sledeći simptomi:
– Crna, tvrda stolica
– Povraćanje krvi ili sadržaja koji ima izgled soca kafe.
Kako se gastritis leči?
Tretman gastritisa zavisi od uzroka koji je doveo do gastritičnih simptoma.
Ukoliko je gastritis izazvan lekovima protiv bolova ili nekim drugim lekovima, izbegavanje ovakvih lekova biće dovoljno da se simptomi umanje.
Gastritis koji je posledica prisustva bakterije rutinski se leči antibioticima na koje je bakterija osetljiva.
Lekovi koji blokiraju lučenje kiseline u želucu.
Lekovi koji se nazivaju ihibitorima protonske pumpe funkcionišu tako što blokiraju ćelije koje proizvode želudačnu kiselinu.
Međutim, dugotrajna upotreba ovih lekova, naročito njihovih visokih doza, vodi povećanom riziku za nastanak frakture kičmenog stuba i zglobova.
Lekovi koji smanjuju količinu kiseline u želucu
Ovi lekovi smanjuju količinu kiseline koja se proizvodi u želucu. Smanjujući količinu kiseline koja se oslobađa u digestivni trakt, ovi lekovi umanjuju bol koji je karakteristika gastritisa i omogućavaju da se sluzokoža želuca obnovi.
Antacidi u lečenju gastritisa
Lekar u slučaju može preporučiti upotrebu antacida kako bi ubrzao umanjenje želudačnih bolova.
Ovi lekovi neutrališu kiselinu u želucu.
Međutim, neki antacidi mogu uzrokovati dijareju i zatvor.
Koje su moguće komplikacije gastritisa?
Ukoliko se gastritis ne leči propisno, može dovesti do pojave krvarenja i čira na želucu.
Pojedini oblici gastritisa mogu dovesti do povećanog rizika za nastanak raka želuca, pogotovo kod osoba sa istanjenom sluzokožom želuca.
Zbog ovih, mogućih komplikacija, veoma je važno posetiti lekara kada osetite nabrojane simptome, naročito ako se oni hronično ispoljavaju.
Uz pomoć odgovarajućeg tretmana, prognoza lečenja gastritisa je veoma dobra.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRIMED 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i lista koprive.

PRIMED 5 feromed se može koristiti kod:
anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa. Prirodni aktivni sastojci proizvoda ispoljavaju blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma, kao i kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa.