PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Maitake “pečurka koja pleše”

Maitake je jedna od medicinskih gljiva posebno poznatih u Aziji, sa dugom tradicionalnom upotrebom.

Veruje se da naziv “pečurka koja pleše” potiče iz davnih vremena, kada bi ljudi koji bi je pronašli plesali od sreće, znajući koliko je dragocena.

Maitake se može koristiti kao jestiva pečurka prijatnog ukusa, ali joj se pripisuju i razna moguća pozitivna dejstva na organizam čoveka, pa se svrstava i u takozvane medicinske pečurke.

Maitake rastu u delovima Japana, Kine i Severne Amerike, na stablima hrasta, bresta ili javora.

Iako se u Japanu i drugim delovima Azije koriste hiljadama godina, u ostalim delovima sveta interesovanje za ovu, kao i druge medicinske pečurke raste tek poslednjih nekoliko decenija.3

Korisna dejstva Maitake pečurke

Maitake sadrže razne nutrijente, antioksidanse, beta glukane, vitamine B i C, bakar, kalijum, vlakna, minerale i aminokiseline.

Smatra se da maitake mogu da imaju povoljno dejstvo na imunitet i zaštitu organizma od različitih bolesti. U tradicionalnoj medicini Maitake se preporučuju za očuvanje zdravlja, vitalnosti i dugovečnosti.

Neka od korisnih dejstava, koja su predmet i naučnih istraživanja uključuju moguće povoljno dejstvo u regulaciji povišenog nivoa holesterola i dijabetesa tip II. Pored toga, Maitake mogu biti korisne i kao pomoć u tretmanu virusnih infekcija, visokog krvnog pritiska, poremećaja funkcije imunološkog sistema. Posebna pažnja pridaje se mogućoj upotrebi ove, kao i drugih medicinskih pečurki u prevenciji i kao pomoć u tretmanu najtežih oboljenja.

Svakako, daljim istraživanjem mogu se očekivati i konkretniji podaci o mogućnostima upotrebe ove moćne pečurke, kao i svim željenim i potencijalno neželjenim dejstvima.