PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Terapija tireoiditisa

Tireoiditis znači zapaljenje štitne žlezde. Najčešće može da se javi kao kratkotrajni (subakutni), ili dugotrajni (hronični).

Subakutni tireoiditis
Uglavnom se javlja kao bolni (po nekad se naziva po lekaru koji ga je prvi opisao, De Quervaine). Izazivaju ga virusi, ne uvek isti.

Bolesnik ima opšte simptome, slične gripoznom stanju i najčešće bol u predelu štitaste žlezde. Povišena je temperatura. Od laboratorijskih nalaza vrlo je ubrzana sedimentacija eritrocita (SE). Pošto se u toku zapaljenja dešava delimičan raspad tkiva žlezde, hormoni izadju u krv i izazivaju prolazne simptome povećanog rada: lupanje srca, nervozu, zamaranje.
Pošto ovo oboljenje nije često, prodje dosta vremena dok lekar ne pomisli na njega. Često se zbog visoke SE misli na neka opasnija stanja.
Bolest se uvek izleči i ne ostavlja posledice. Ako se želi brže lečenje daju se preparati kortikosteroida (pronison i sl), često prodje i samo sa aspirinom. Nekada traje po nekoliko nedelja.

Redje se ovo zapaljenje javlja kao bezbolni tireoiditis. Tada su simptomi slični blagom obliku hipertireoze (pojačana funkcija štitne žlezde). Prolazi spontano.

Hronični tireoiditis
Traje dugo, javlja se neprimetno, ne boli, ali je štitasta žlezda manje ili više povećana. Uzrok su autoimuni procesi, ćelije i antitela koje napadaju štitnjaču. U toku bolesti dolazi do smanjenog rada – hipotireoza.
Bolest se potvrdjuje odredjivanjem hormona (snižen tiroksin, povišen TSH) i antitela (TgAb, TPOAb), ultrazvučnim, izotopskim i citološkim ispitivanjem.

Terapija

Leči se samo smanjena funkcija – nadoknadjuju se tireoidni hormoni.

Primed 7 tiromed je dijetetski suplement na bazi meda, joda i etarskih ulja oraha. Najveću primenu ima kod problema sa tiroidnom žlezdom i to kod hipotireoze . Ukoliko štitna žlezda ne luči dovoljno tiroksina i tironina (koji su potrebni za pravilno funkcionisanje svih ćelija u organizmu- kontrolišu rad srca, krvotok, varenje i temperaturu tela i aktivnost mozga), metabolizam je usporen a posledice su umor, hladnoća, usporen rad srca i višak kilograma. Da bi štitna zlezda lučila dovoljnu količinu hormona neophodni su joj jod, vitamini A i E, magnezijum, selen.

PRIMED 7, TIROMED, sadrži jod koji je potreban organizmu. On se apsorbuje iz creva i dospeva u cirkulaciju.