PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Terapija osteopenije

Osteopenija se definiše kao smanjena gustina kostiju uzrokovana gubitkom koštane mase. Osteopenija je često prethodnica osteoporoze koja može dovesti do učestalih preloma. Ova dva medicinska izraza ponekad zbunjuj u, ali je važno znati razliku.
Najveća razlika između osteopenije i osteoporoze je da se osteopenija ne smatra bolešću, dok osteoporoza jeste oboljenje. Umesto toga, osteopenija se smatra pokazateljem rizika preloma.
Ovo se lako može utvrditi merenjem gustine kostiju . Pre testiranja, radiolog koristi termin osteopenija kako bi opisao kosti koje se čine više prozirnim nego što je normalno.
Osteopenija nema simptoma. Nećete primetiti bol ili promenu u gustini kostiju, iako se rizik od lomljenja kostiju povećava kako kost postaje manje gusta.

Terapija osteopenije

Promene u načinu života mogu usporiti gubitak koštane mase i smanjiti rizik od preloma. Promene u načinu života koje mogu pomoći u prevenciji preloma su:

  • održavanje zdrave težine
  • redovno vežbanje,
  • unos dovoljno vitamina D i kalcijuma putem ishrane ili uzimanje dodataka
  • prestanak pušenja

Ishrana je vrlo važna za razvoj kostiju.Kalcijum je najvažniji mineral za koštanu masu. Najbolji izvor kalcijuma je mleko i mlečni proizvodi, zeleno povrće, te kalcijumom obogaćeni proizvodi. Od prirodnih dodataka ishrani najbolji je PRIMED 3 kreći se lako koji je bogat kalcijumom iz prirode i koji se u ovom obliku veoma brzo reapsorbuje ibolje iskorišćava.
Vaš lekar će možda preporučiti da uzimate kalcijum u kombinaciji sa vitaminom D. Vitamin D pomaže vašem telu da apsorbuje kalcijum i druge minerale. On se nalazi u jajima, lososu, srdelama, sabljarci i nekim ribljim uljima. Osim što se može dobiti putem ishrane, vaše telo stvara vitamin D kada boravite na suncu.
Vežba je važna u održavanju jakih kostiju. Vežbe poput hodanja, planinarenja i plesa su dobar izbor.
Osim ishrane i vežbanja, prestanak pušenja, izbegavanje prekomerne upotrebe alkohola i gaziranih pića će smanjiti rizik od gubitka koštane mase.
Redovno merenje gustine kostiju može pomoći u prevenciji gubitka koštane mase i ranom detektovanju problema. Ako imate rane znake gubitka koštane mase trebali bi se usredsrediti na promene načina života.

OVDE MOŽETE POGLEDATI UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE PRIMED 3 PREPARATA!