PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako pobediti malaksalost ?

Malaksalost je brzo zamaranje pri nekom radu, koje osoba ranije nije osećala ili koje kod većine ljudi ne postoji kada obavljaju isti rad. Malaksalost za razliku od hroničnog umora, ne postoji u mirovanju. Čovek postane svestan da je malaksao tek kad počne nešto da radi, i brzo se umori.

Malaksalost je najčešće simptom nekog fizičkog oboljenja, hroničnog ili akutnog. Hronična oboljenja koja dovode do malaksalosti su: smanjena funkcija štitne žlezde (hipotireoza), anemija, neke bolesti srca i krvnih sudova (npr. hronična srčana insuficijencija), neke autoimune bolesti (npr. mijastenija gravis), maligne bolesti. Ako malaksalost nastane naglo, to je ozbiljan simptom i treba se odmah javiti lekaru. Primer za naglo nastalu malaksalost je malaksalost nastala usled akutnog, naglo nastalog smanjenja snage srca (akutne srčane insuficijencije) koju je izazvao npr. neki virus.

Malaksalost može biti povezana i sa načinom života, koji dovodi do hroničnog nedostatka energije: radni zahtevi (obaveze) su preveliki, energija se troši situcijama koje nisu korisne za čoveka (npr. u stresnim situacijama) ili se ne obnavlja (premalo sna i prijatnih dešavanja), nepravilna ishrana – nema dovoljno vitamina , minerala i još nekih antioksidanasa. Kada je uzrok malaksalosti način života, onda često postoji i hroničan umor. Najčešće se uzroci se prepliću.

U terapiji malaksalosti najpre bi trebalo ustanoviti uzrok nastanaka ovog stanja i onda pristupiti terapiji. Ipak u prevenciji i u samoj terapiji bez obzira na etiologiju nasatanka mogu pomoći PRIMED preparati i to Primed 10 forte plus i Primed 13 kordiceps koji obiluju vitaminima i mineralima a takođe ishranjuju nervni sistem pa tako doprinose nervnoj stabilizaciji.Ovi preparati predstavljaju energetske ” bombe” i podižu organizam na jedan viši nivo.